Хоакін Пейнадо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пейнадо Хоакін
Joaquín Ruiz-Peinado Vallejo
При народженні Хоакін Руїс-Пейнадо Вайєхо
Народження 19 липня 1898(1898-07-19)
Ронда, Малага, Андалусія, Іспанія[1]
Смерть 13 лютого 1975(1975-02-13) (76 років)
  XIV округ Парижа, Париж[1]
Країна Іспанія Іспанія
Навчання Королівська Академія красних мистецтв Сан Фернандо
Діяльність художник
Напрямок кубізм
Вплив кубізм
Роботи в колекції Національний музей образотворчого мистецтва[2]

Хоакін Руіс-Пейнадо Ваєхо, ісп. Joaquín Ruiz-Peinado Vallejo (19 липня 1898, Ронда — 13 лютого 1975, Париж) — іспанський художник-кубіст, один з найяскравіших представників Іспанської школи в Парижі.

Біографія[ред. | ред. код]

В 1915 вступив у Вищу комерційну школу Севільї, де залишався до 1918. В цьому році покидає навчання комерції та вступає в Академію мистецтв Сан Фернандо в Мадриді, де навчається в Хуліо Ромеро де Торреса та Сесіліо Пла. В 1923 їде у Париж, де знайомиться та зав'язує стосунки з Пікассо, Луїсом Бунюелем та іншими представниками іспанського живопису. Там навчається в академіях Рансон, Колароссі та Ґранд Шом'єр, де знайомиться з кубізмом, який вплине на його твори.

Після участі в різних виставках у 1926 їде в Амстердам де працює над оформленням твору Мануеля де Файї «Маріонетка майстра Педро», під керівництвом свого друга Бунюеля.

В 1927 вигравши премію художників провінції Малаґа повертається в Іспанію, де працює ілюстратором у різних газетах, серед яких «Узбережжя (Litoral)», Малаґа та «Літературна газета (La Gaceta Literaria)», Мадрид; бере участь у великих колективних виставках авангардистів: «Виставка живопису і скульптури Іспанської школи в Парижі», Мадрид; «Регіональна виставка сучасного мистецтва», Ґранада.

В роки цивільної війни виступає зі своїми республіканськими поглядами за пропаганду Другої Іспанської Республіки у Парижі, тут же залишається впродовж майже всього періоду СВ-ІІ, потім у 1946 році бере участь в делегації іспанських художників Паризької школи на міжнародній виставці організованій ЮНЕСКО та виставці «Мистецтво Республіки Іспанія. Художники Паризької школи», що відбулася в Національній галереї Праги.

Після подорожей та виставок по всій Америці, у 1969 повертається в Іспанію, де його обирають членом Королівської Академії Сан Тельмо в Малазі.

Помер у Парижі. У Ронді, його рідному місті, є музей Хоакіна Пейнадо.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б свідоцтво про смерть — С. 4.
  2. https://www.bellasartes.gob.ar/