Пензель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Художні пензлі

Пе́нзель[1], зменш. пе́нзлик[2][3] (від сер.-в.-нім. pensel через пол. pędzel)[4] — ручний інструмент у вигляді закріплених у тримачі пучка волосків, що ним користуються маляри, живописці, візажисти тощо для нанесення на поверхні фарби, клею, лаку, декоративних косметичних засобів. Залежно від призначення пензлі виготовляються різних видів, форм, розмірів, з різноманітних матеріалів природного і штучного походження.

Будова[ред. | ред. код]

Пензель складається з волосяного пучка, металевої обойми та дерев'яної ручки. Для його виготовлення застосовуються знежирені та прожарені волосся або шерсть тварин, або синтетичні волокна[5]. На властивості пензля впливає жорсткість пучка, загостреність або розпушеність ворсинок[6].

Пензлі для живопису переважно виготовляються з волосся та шерсті: білки, піщанки, колонка, свині, борсука, ведмедя. Залежно від матеріалу, пензлі мають різну форму. Наприклад, білячі пензлі виробляють тільки круглими в перетині[5]. Ознакою якості пензля є здатність пучка відновлювати форму після змочування та згинання[5].

Матеріалом для ручки слугують дерево, метал або пластмаса. Пучок поєднується з ручкою за допомогою металевої обойми, форма якої задає бажану форму пучка і особливості використання пензля[6].

Для захисту волосяного пучка, коли пензель не використовується, слугує пластикова трубка — протектор[7].

Класифікація[ред. | ред. код]

Пензлі для малювання[ред. | ред. код]

За жорсткістю матеріалу пучка, пензлі поділяються на жорсткі (щетинні) та м'які. За формою — на плоскі, круглі, загострені та тупі. За довжиною волосу — короткі та довгі. За шириною — широкі та вузькі. Плоский м'який пензель з хребтової щетини тварини називається флейцем[5]. Інструмент, який має волосяний пучок, але містить в ручці резервуар з водою — це аквапензель[7].

Розміри пензлів позначають цифрами на ручці. Вони починаються від найтонших 000, і в міру ширшання, позначаються 00, 0, 1, 2 і т. д. Найширшими зазвичай є 10. Не існує єдиної класифікації пензлів за шириною, тому той самий номер у різних виробників може відрізнятися. Фактична ширина пензлів іноді додатково вказується в дюймах або міліметрах[7].

Ще одним критерієм класифікації пензлів є форма ручки: випукла, квадратна, коротка, довга, «бобровий хвіст», «щурячий хвіст»[8].

Пензлі для фарбування[ред. | ред. код]

Пензлі для фарбування

Пензлі для фарбування використовуються малярами. Ними здійснюються всі види обробних робіт: фарбування поверхонь, нанесення шпаклювальних, ґрунтувальних, клейових сумішей. Поряд з пензлями, для цих операцій застосовується й інший інструмент — наприклад, валики і фарбопульти. Щетина фарбувальних пензлів може бути натуральною або штучною.

Фото Назва Опис
Флейцовий пензель Плаский пензель з високоякісної щетини. Його використовують для остаточного доведення пофарбованих поверхонь, але ним також можна фарбувати невеличкі ділянки
Пензель-макловиця
Торцевий пензель (торцівка) Має вигляд щітки з короткою щетиною, з прикріпленою перпендикулярно ручкою. Основне призначення — надання свіжефарбованій поверхні зернистої фактури
Плаский пензель
Фільонковий пензель
Прямий пензель для труб і радіаторів
Вигнутий пензель для труб і радіаторів

Пензель як символ[ред. | ред. код]

Пензель — символ мистецтва і зокрема малювання. Також — письма, а тому навчання й мудрості[9]. Пензель на особистому гербі вказує, що власник герба художник або митець[10].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пензель // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  2. Пензлик // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. ПЕНЗЛИК - тлумачення, орфографія, правопис. www.slovnyk.ua. Процитовано 11 червня 2019.
  4. Етимологічний словник української мови : в 7 т. / редкол.: О. С. Мельничук (гол. ред.) та ін. — К. : Наукова думка, 1989. — Т. 4 : Н — П / укл.: Р. В. Болдирєв та ін. ; ред. тому: В. Т. Коломієць, В. Г. Скляренко. — 656 с. — ISBN 966-00-0590-3.
  5. а б в г Пензель, Флейц / Словник термінів образотворчого мистецтва: Навч. посіб: Вид. 2-ге, виправлене і доповнене. Київ: НПУ імені М. П. Драгоманова. 2015. с. 57, 58.
  6. а б Brush | Acrylic, Oil & Watercolor Painting | Britannica. www.britannica.com (англ.). Процитовано 3 квітня 2024.
  7. а б в Learn More About Art Paintbrushes. The Spruce Crafts (англ.). Процитовано 3 квітня 2024.
  8. How to Choose A Painting Brush | Monarch Painting AU. Monarch Australia. Процитовано 3 квітня 2024.
  9. Hall, James (4 травня 2018). Illustrated Dictionary Of Symbols In Eastern And Western Art (англ.). Routledge. с. 59. ISBN 978-0-429-96848-8.
  10. Chorzempa, Rosemary A. (1 січня 1987). Design Your Own Coat of Arms: An Introduction to Heraldry (англ.). Courier Corporation. с. 15. ISBN 978-0-486-24993-3.