Перегрупування Брука

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Перегрупува́ння Бру́ка — міграція силіційорганічної групи, при якій зникає зв'язок Si-C та утворюється зв'язок Si-O. Рушійною силою є утворення особливо термодинамічно стабільного зв'язку Si-O.

Загальний огляд[ред. | ред. код]

У 1950х роках Генрі Гілман із співробітниками досліджував реакції трифенілсилілкалію (Ph3SiK) з карбонільними сполуками в полярних розчинниках. Було знайдено, що в реакціях з аліфатичними карбонільними сполуками утворюються третинні силаспирти у той час як з ароматичними карбонільними сполуками утворюються алкоксисилани (сила-етери). Гілман запропонував механізм, згідно з яким відбувається безпосереднє приєднання силільного аніону до атома кисню карбонільної групи, яке він назвав зворотним приєднанням (англ. reverse addition) на відміну від типового приєднання карбометалічних сполук до атому вуглецю карбонільної групи. У 1974 році Адріан Гіббс Брук довів, що незалежно синтезовані третинні силаспирти перетворюються в алкоксисилани дією каталітичної кількості основи.[1] Ця ізомерізація зазвичай називається 1,2-перегруппуванням Брука.

The Brook rearrangement
The Brook rearrangement

Механізм[ред. | ред. код]

Бруком було відзначено, що заміна аліфатичних замісників при атомах Карбону та Сіліцію на ароматичні прискорює збільшує швидкість перегрупування. Цей ефект більш виражений для замісників при атомі Карбону, ніж для замісників при атомі Силіцію.

The Brook rearrangement reaction mechanism
The Brook rearrangement reaction mechanism

Ретро-перегрупування Брука[ред. | ред. код]

Ретро-перегрупування Брука — міграція силіційорганічної групи, при якій зникає зв'язок Si-O та утворюється зв'язок Si-C. Рушійною силою є зникнення карбаніону, та утворення більш стабільного алкоголят-аніону.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. A. G. Brook (1974). Molecular rearrangements of organosilicon compounds. Acc. Chem. Res. 7 (3): 77—84. doi:10.1021/ar50075a003.

Джерела[ред. | ред. код]