Передова авіабаза

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Передова авіабаза або наступальний аеродром також аеродром підскоку[1]  — військові терміни для позначення відносно примітивних аеродромів для дозаправлення та переозброєння авіаційних частин у рамках проведення наступальних операцій поблизу ворога. Також називаються передовими аеродромами зважаючи на свої передові позиції, а не передові можливості; такі аеродроми зазвичай не мають повноцінних підрозділів аеродромного обслуговування, та не мають комфорту і безпеки які забезпечені на основних авіабазах. Передові аеродроми також можуть зазнавати спостереження та атак противника. Вони також можуть переходити в інші руки після бою.

Переваги використання передових авіабаз[ред. | ред. код]

Переваги використання передових аеродромів різні.

  • Повітряні нальоти можуть проникати глибше на територію, що утримуються противником, вражаючи ворога непередбаченим радіусом дій.
  • Повітряні частини, розташовані ближче до передової можуть більш оперативно реагувати на потреби дружніх сухопутних та морських підрозділів.
  • Пошкоджений літак може приземлитися на передовій авіабазі, щоб врятувати персонал на борту, а можливо і сам літак.
  • Поранені військові можуть бути привезені до передової авіабази та евакуйовані для надання повної медичної допомоги в лікарнях тилової зони.
  • Літаки меншої дальності дії, такі як винищувачі, можуть бути розміщені на передовій авіабазі для супроводження строєм літаків більшої дальності, таких як бомбардувальники.

Російсько-Українська війна[ред. | ред. код]

В умовах доступності всієї території України для обстрілу крилатими ракетами та БПЛА виникає задача постійного і тимчасового базування військової авіації. За повідомленнями російських ЗМІ, українські військові використовували як передові аеродроми для Су-27 та інших літаків наближені до фронту аеродроми, такі як Миргород, а також ймовірно використовували для цих цілей підготовлені ділянки автошляхів.[2][3]. Своєю чергою, російські військові як передові аеродроми зимою 2022-2023 використовували в тому числі майданчики під Маріуполем.[1]


Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Літають у Запорізькому напрямку: окупанти облаштували "аеродром підскоку" під Маріуполем (знімки, відео). stopcor.org. Архів оригіналу за 13 січня 2023. Процитовано 15 вересня 2023.
  2. (рос.)Военные аэродромы Украины на карте: российские ВКС охотятся на Су-24 ВСУ. mensnow.ru. Архів оригіналу за 25 червня 2023. Процитовано 15 вересня 2023.
  3. (рос.)Истребители ВС ВСУ используют гражданские автодороги как альтернативу аэродромам. topwar.ru. Архів оригіналу за 15 вересня 2023. Процитовано 15 вересня 2023.