Перейми Брекстона-Гікса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перейми Брекстона-Гікса
Спеціальність акушерство
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-11 JA8D
МКХ-10 O47
МКХ-9 644.1
DiseasesDB 32873

Перейми Брекстона-Гікса — короткотривалі несправжні перейми, які з'являються у деяких жінок після 20-го тижня вагітності. Вони не становлять загрози плоду і не означають переривання вагітності, а навпаки готують матку до пологів, вчать її скорочуватись і розслаблюватись.

Перейми Брекстона-Гікса слід відрізняти від передвісників переймів, які з'являються за 2-3 тижні до пологів. Ані перейми Брекстона-Гікса, ані передвісники переймів не ведуть до розкриття шийки матки.

Названі на честь англійського лікаря Джона Брекстона-Гікса, який першим описав їх 1872 року.

Симптоми[ред. | ред. код]

Природа несправжніх переймів поки до кінця не з'ясована. Їхню появу пов'язують із підвищеною збудливістю матки.

Внизу живота або в попереку з'являються тягучі відчуття. Якщо покласти руку до живота, то можна чітко промацати матку. Аналогічні симптоми мають і пологові перейми, тому жінки, що народжують вперше, часто плутають несправжні перейми із пологовими.

Перейми Брекстона-Гікса, на відміну від справжніх пологових переймів, рідкі і нерегулярні. Скорочення тривають до хвилини, можуть повторюватися через 4-5 годин. Несправжні перейми безболісні.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • John B. Josimovich. Uterine contraction: side effects of steroidal contraceptives. — Wiley, 1973. — 385 с. — ISBN 012515402X.
  • G. Justus Hofmeyr, James P. Neilson, Zarko Alfirevic, Caroline A. Crowther, Metin Gulmezoglu, Gillian M. L. Gyte, Ellen D. Hodnett. A Cochrane pocketbook: Pregnancy and childbirth. — John Wiley and Sons, 2008. — 446 с. — ISBN 0470518456.