Проспект Віталія Грицаєнка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проспект Віталія Грицаєнка
Полтава
Келінський проспект. Праворуч — вхід до міського саду, перспективу проспекту замикає Інститут шляхетних панн початок XX століття
Келінський проспект. Праворуч — вхід до міського саду, перспективу проспекту замикає Інститут шляхетних панн
початок XX століття
Келінський проспект. Праворуч — вхід до міського саду, перспективу проспекту замикає Інститут шляхетних панн
початок XX століття
Район Шевченківський
Назва на честь Грицаєнко Віталій Миколайович
Колишні назви
вул. Велико-Петровська, вул. Інститутська, Келінський проспект, проспект Першотравневий
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
CMNS: Проспект Віталія Грицаєнка у Вікісховищі

Проспект Віталія Грицаєнка — один із проспектів Полтави, знаходиться у Шевченківському районі. Пролягає від площі Конституції до вулиці Південної. До проспекту прилучаються: вулиця Юліана Матвійчука —провулок Першотравневий— вулиці Садова і Шевченка.

Історія[ред. | ред. код]

Первісно вулиця на відтинку до вулиці Ново-Полтавської (нині вул. Шевченка) називалась Велико-Петровською, а потім — Інститутською, бо вела до будинку інституту шляхетних дівчат, збудованого у 18281832 роках за проектом архітектора Людовика Шарлеманя. Нині це будівля ПНТУ (№ 24), біля якого встановлено пам'ятник студентам і викладачам, загиблим 1941–1945 роках. У 1909 році на місці 4-го бастіону Полтавської фортеці було відкрито пам'ятник захисникам Полтави і коменданту фортеці полковнику Олексію Келіну, після чого одержала назву Келінський проспект.

12 грудня 2023 року ухвалили рішення про перейменування проспекту Першотравневого на честь полеглого Героя України Віталія Грицаєнка.[1]

На Першотравневому проспекті розташовані: будинок Полтавської пожежної команди (№ 16) (зараз музей авіації та космонавтики), будинок колишнього Земельного банку (№ 10) — нині аграрний коледж управління та права. Останній збудований у 1907-му році за проектом архітектора Олександра Ширшова, на його фасаді встановлено меморіальну дошку Першому губернському з'їзду комсомолу Полтавщини, під час Другої світової війни в будівлі розміщувався місцевий штаб СС.

У будинку Капніста (№ 18) нині розміщено музей Івана Котляревського. На будинку № 5 встановлено меморіальну дошку штабу підпільної групи «Нескорена полтавчанка». Також до Першотравневого проспекту прилягає парк «Перемога», на території якого розташована могила Володимира Короленка.

На вулиці знаходяться чотири ботанічні пам'ятки природи місцевого значення: «Дуб черешчатий» та «Дуби черешчаті» біля будинку № 10, «Дуб черешчатий» біля будинку № 17 та «Дуб черешчатий» біля будинку № 22.

Галерея[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]


  1. У Полтаві перейменували Першотравневий проспект на честь Героя України Віталія Грицаєнка. Інтернет-видання «Полтавщина» (укр.). 12 грудня 2023. Процитовано 12 грудня 2023.