Київлянка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Петлюрівка)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Однострій полковника Січових Стрільців (СС) Армії УНР.
Однострій генерал-хорунжого УПА

Київлянка або петлюрівка — м'який кашкет британського зразка, запроваджений в українському війську гетьманом Павлом Скоропадським. Убір використовувався Армією Української Народної Республіки та замінив мазепинку Української Галицької Армії після об'єднання цих двох військ.

Київлянка, введена в УГА розпорядженням Диктатора № LXXIV від 18 серпня 1919 року, складалася з околиша («обруча»), тулії («головача»), козирка («дашка»), підборідного ремінця («підбородку») та шапкового знака («відзнаки»). Околиш (4,5 см заввишки) мала прикрашати нашивка з сукна кольору роду зброї 3 см завширшки. Тулія складалася з денця, що виходило на 3 см поза околиш, та «приверха» 5 см завширшки для сполучення тулії з околишем. Підборідний ремінь — сукняний, 12 мм завширшки — мав кріпитися до околиша за допомогою металевих ґудзиків (сірого металу для «мужви», жовтого — для старшин). У військовиків піхоти, артилерії, кінноти, технічних військ та обозу на ґудзиках шапки повинен був розміщуватися номер частини (полку), в інших родах зброї вони мали бути гладенькі. Для генералів встановлювався золотистий ремінець.

Також петлюрівками часто називають саморобні кашкети УПА[1][2][3], також відомі як бандерівки.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Літопис УПА. Нова серія. ‒ Т. 14: УПА і запілля на ПЗУЗ 1943‒1945. Нові документи / Ред. рада: П. Сохань (співголова), П. Й. Потічний (співголова), Г. Боряк, Я. Дашкевич, В. Лозицький, Р. Пиріг, Ю. Шаповал, О. Удод, В. В’ятрович; Упорядн.: В. Ковальчук, І. Марчук. HAН Укpaїни. Iнститyт yкpaїнськoї apxeoгpaфii тa джepeлoзнaвствa ім. М. C. Гpyшeвськoгo; Bидaвництвo "Лiтoпис УПA” та ін. – Київ; Торонто, 2010. – 640 с.
  2. Сергій Музичук: Однострій та символіка Української Повстанської Армії. Архів оригіналу за 14 Липня 2017. Процитовано 5 Червня 2017.
  3. Тканину на кітель упівця виміняли в монастирі на нову ковдру: як в тернопільському музеї створюють експозицію про добровольчі батальйони

Джерела[ред. | ред. код]