Петрос (пелікан)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Фото Петроса 2003 року

Пелікан Петрос (грец. Πέτρος ο πελεκάνος) — рожевий пелікан, офіційний талісман[1][2] грецького острова Міконос, Кіклади.

Історія[ред. | ред. код]

1958 року місцевий рибалка під час шторму знайшов пораненого рожевого пелікана. Він забрав його до порту, там птаха вилікували, добре годували. Зрештою він залишився жити серед людей і отримав від міконосців ім'я Петроса. Ручний пелікан крім того став справжнім символом острова, притягуючи увагу туристів.

Однак 2 грудня 1985 року птаха зачепив автомобіль і протягнув кілька метрів. Цього разу птаха вилікувати не вдалось[3]. Ця подія мала такий резонанс, що майже одночасно Джекі Кеннеді-Онасіс подарувала міконосцям рожевого пелікана (її назвали Ірині), а також Гамбурзький зоопарк направив на острів пелікана, названого також Петросом.

На початку 1995 року мешканці Міконоса знайшли ще одного пораненого молодого пелікана. За традицією, його вилікували і дали ім'я Ніколаоса. Сам птах дуже швидко адаптувався до життя серед людей, а також потоваришував зі своїми двома попередниками.

Відтак нині на острові мешкають три ручних пелікани, вони вільно гуляють вулицями, традицією для туристів стало годування птахів[4]. Деякі готелі на острові названі на честь Пелікана Петроса (Pelican Art Hotel, Pelican Hotel тощо).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mykonos Pelican: Information about Petros the Pelican on Mykonos, Cyclades, greeka.com. Архів оригіналу за 24 липня 2011. Процитовано 17 березня 2011.
  2. Petros the Pelican – The Mascot of Mykonos, greeceindex.com
  3. Εφημερίδα Άποψη [Архівовано 21 липня 2011 у Wayback Machine.] της Σύρου, φύλλο 187, 23 Φεβρουαρίου 2007.
  4. ΜΥΚΟΝΟΣ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ/Οι πελεκάνοι της Μυκόνου, web-greece.gr