Пимен Посник (Прозорливий)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пимен
Прп. Пимен Постник. Ікона XIX ст. Києво-Печерська Лавра. Ікона знаходиться у раки з мощами святого.
Народився XI ст.
Помер близько 1113р.
Київ, Київська Русь
Поховання Києво-Печерська Лавра
Шанується у Православній церкві
У лику Преподобний
Головна святиня Мощі у Ближніх печерах Києво-Печерської Лаври
День пам'яті 11 жовтня і 9 вересня.

Пимен прозорливий, посник з Ближніх печер (XI ст. — † близько 1113р.[1], Київ) — православний святий, преподобний. Чернець Києво-Печерського монастиря[2]. Сподвижник священномученика Кукші Печерського. Пам'ять 11 жовтня і 9 вересня.

Вів дуже суворий спосіб життя і строго постився. Мав дар зцілювати хворих і передбачати події, навідь дуже далекі, в тому числі провістив за 2 роки власну смерть[2].

Помер в один день зі священномучеником Кукшою, про загибель якого від рук язичників прп. Пимен провістив на церковній службі: "Брат наш Кукша протіву света убиєн бисть"[2].

Згадується в Патерику Печерському в житії прп. Микити Затвірника за ігуменства прп. Никона Великого, тобто не пізніше 1088р.

Його мощі спочивають у Ближніх печерах поруч з мощами священномученика Кукши[1].

Архієпископ Філарет (Гумелівський) указує, що не слід плутати життєпис прп. Пимена Посника (сподвижника священномученика Кукщі) з прп. Пименим Постником та ігуменом Печерським, мощі якого у Дальніх печерах, та з прп. Пименом Болящім Печерським[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Дятлов, Владислав (2019). Печерский цветник. Собор Киево-Печерских святых, агиографическая энциклопедия (рос.). Киев: Типография Киево-Печерской Лавры. с. 595—599.
  2. а б в Патерик Печерский или Отечник. Киев: Киево-Печерская Лавра. 2017. с. 354.

Посилання[ред. | ред. код]