Плавун північний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Північний плавун
Час існування: ? - сучасність

порівняння розмірів з людиною
порівняння розмірів з людиною
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Китопарнокопитні (Cetartiodactyla)
Підряд: Китоподібні (Cetacea)
Інфраряд: Зубаті кити (Odontoceti)
Родина: Дзьоборилі (Ziphiidae)
Рід: Плавуни (Berardius)
Вид: Північний плавун (Berardius bairdii)
Stejneger, 1883
Поширення північного плавуна
Поширення північного плавуна
Посилання
Вікісховище: Berardius bairdii
Віківиди: Berardius bairdii
ITIS: 180496
МСОП: 2763
NCBI: 48742
Fossilworks: 81905

Північний плавун (Berardius bairdi) — кит з роду плавунів родини дзьоборилих, досягає довжини тіла самок до 12,5 метрів, у самців до 11 метрів. Маса північного плавуна 8-10 тон.

Опис[ред. | ред. код]

Для північних плавунів характерна невелика голова високим округлим чолом. Напівмісячне дихало ріжками звернене назад. Мають сильно витягнутий циліндричний дзьоб. Верхня щелепа в області дзьоба трохи вужча і коротша нижньої, на якій розташовані дві пари сильно сплощених (лише в молодих особин — конічних) зубів. Зуби трикутної форми. Масивні зуби першої пари шириною до 85 міліметрів так зсунуті вперед, що при закритій пащі стирчать назовні. Прорізаються вони лише в з настанням статевої зрілості і зношуються з вершини, обростаючи іноді морськими вусоногими раками конходермами. Зуби другої пари, шириною вдвічі менші ніж в першій, в більшості тварин не прорізаються. Забарвлення тіла темно-буре, і тільки знизу дещо світліше донизу, іноді з білими мітками на чолі, у пупка та в інших місцях.

Ареал[ред. | ред. код]

Живуть північні плавуни у північній частині Тихого океану від мису Наварин, півострова Аляски й Британської Колумбії до широти Південної Японії й Каліфорнії. Найбільше ловляться в Японії біля півострова Босо. Чи є вони в тропіках — не встановлено. Міграції, певно, регулярні, хоча деякі з мігрантів можуть зимувати в північних частинах ареалу біля Командорських і Курильські островів.

Екологія[ред. | ред. код]

Головна їжа плавунів — головоногі молюски, а також придонна риба (скати та їх ікра, морські їжаки, подонеми, тріскові), краби та великі морські раки.

Більшість північних плавунів спаровується в лютому, а їх дитинчата їхдовжиною 4, 5—4, 8 метрів народжуються в грудні. Поодинці зустрічаються рідше, ніж у змішаних групах від 2-10 до 40 голів. Ці групи дружно пірнають на 8-20 хвилин (дуже рідко до години й більше), на поверхні тримаються 3-4 хвилини й роблять 10-15 швидких фонтанів висотою 1-1, 5 м. Від північного плавуна можна одержати до 2,7 т неїстівного жиру. Промисел ведуть лише японці.