План дій щодо Гангу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

План дій щодо Гангу (англ. Ganga Action Plan, GAP) — програма Уряду Індії, запущена в квітні 1985 року з метою зменшення забруднення Гангу. Програма була відкрита з великою помпою прем'єр-міністром Радживом Ганді. Для керування проектом була заснована Центральна гангська адміністрація (Central Ganga Authority, CGA), перейменована в 1995 році на Національну адміністрацію збереження річок (National River Conservation Authority).

За першою фазою програми (GAP-I) передбачалося створення водоочисних сподуд, здатних очищати 882 млн л/день в 25 найбільших містах басейну річки (міста «класу I» з населенням понад 100 тис. мешканців). Делі, що в найбільшій мірі забруднює річку, мав отворити більшу частину очисних споруд самостійно, на додаток до вказаних. За другою фазою (GAP-II) передбачалося створення споруд, здатних до очищення 1911 млн л/день у ряді менших міст басейну річки, ця фаза мала бути зкорегована на основі досвіду, отриманого при здійсненні першої фази. Перша фаза мала завершитися до 1990 року, друга — до 2000 року[1]. Необхідні обсяги очищення води засновувалися на потребах 1985 року[2].

Станом на 2000 рік, на момент запланованого завершення плану, було витрачено 9,01 млрд рупій (близько 200 млн доларів) і створено приблизно 40 % запланованих очисних споруд. Багато із збудованих споруд опинилися залежними від постачання електроенергії, тоді як необхідних електрогенеруючих потужностей збудовано не було, і у літні місцяці багато з очисних заводів не мають можливості працювати. Більш того, кількість стічних вод значно зросла, таким чином збудовані споруди опинилися нездатними впоратися із викидами[2], а весь план було визнано неуспішним[3][4].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Ganga Action Plan [Архівовано 4 березня 2012 у Wayback Machine.] Controller and Auditor General of India
  2. а б Julian Crandall Hollick (2007). Ganga: A Journey Down the Ganges River. ISBN 978-1597263863. {{cite book}}: Проігноровано невідомий параметр |publiser= (довідка)
  3. Ganga Action Plan bears no fruit. Архів оригіналу за 28 вересня 2004. Процитовано 20 листопада 2009.
  4. Ganga Action Plan - A critical analysis [Архівовано 24 січня 2011 у Wayback Machine.] ECO Friends