Путорана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Плато Путорана)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Путорана
Супутниковий знімок плато Путорана
Супутниковий знімок плато Путорана
Супутниковий знімок плато Путорана
Країна Росія Росія
Регіон Красноярський край
Площа 250 000 км2
Найвища точка гора Камінь
 - висота 1701 м
    Світова спадщина    
Плато Путорана
Putorana Plateau
Країна Росія
Критерії (vii)(ix)
Об'єкт № 1234
Регіон ЮНЕСКО Азія і Океанія
Історія реєстрації
Зареєстровано: 2010 (34 сесія)
Путорана (Росія)
Путорана
Путорана
CMNS: Путорана у Вікісховищі

Путора́на — плато, сильно розчленований гірський масив, розташований на північному заході Середньосибірського плоскогір'я, на півночі Красноярського краю в Росії.

Географія[ред. | ред. код]

Озеро Лама

На півночі і заході плато обривається крутим уступом (800 і більше метрів), тоді як південна і східна частини характеризуються пологими схилами. Максимальна висота плато — 1701 м, серед найвищих вершин гори Камінь (1701 м), Холокіт (1542 м), Котуйська (1510 м). На півночі плато Путорана межує з Таймирським півостровом.

На території плато розташований Путоранський заповідник, визнаний ЮНЕСКО пам'ятником Світової спадщини.

Адміністративно плато розташоване на північному заході Красноярського краю, займаючи територію Таймирського Долгано-Ненецького та Евенкійського муніципальних районів. Найближчий великий населений пункт — місто Норильськ.

Фізико-географічна характеристика[ред. | ред. код]

Поверхня плато покрита базальтовими лавовими потоками, які часто іменують «сибірськими трапами». Вони зустрічаються по всьому Середньосибірському плоскогір'ї, проте плато Путорана — єдина велика ділянка, що повністю утворена з базальтів. Це друге у світі за величиною плато трапу після плато Декан в Індії.

Близькість базальтових порід призвела до виникнення на північному заході плато значних мідно-нікелєвих рудних родовищ, з одним із найбагатших у світі процентним вмістом видобуваних металів. За характером рельєфу є поєднанням рівного плато з великими ущелинами і долинами, дно яких часто затоплене озерами.

Озера[ред. | ред. код]

Річки[ред. | ред. код]

Клімат[ред. | ред. код]

Клімат суворий, різко континентальний, проте, в окремих озерних долинах (наприклад озеро Лама) є свій, значно м'якший мікроклімат, захищений від північних вітрів.

Зима холодна (середня температура -30, -36). Зимовий період триває 8-10 місяців і починається у вересні. Позитивна середньомісячна температура спостерігається лише влітку на дні долин.

Галерея[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]