Акула плащоносна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Плащоносна акула)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Акула плащоносна
Плащоносна акула
Плащоносна акула

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Хрящові риби (Chondrichthyes)
Підклас: Пластинозяброві (Elasmobranchii)
Надряд: Акули (Selachimorpha)
Ряд: Багатозяброподібні (Hexanchiformes)
Родина: Плащоносні акули (Chlamydoselachidae)
Рід: Chlamydoselachus
Вид: Акула плащоносна
Chlamydoselachus anguineus
Garman, 1884
Поширення плащоносної акули
Поширення плащоносної акули
Посилання
Вікісховище: Category:Chlamydoselachus anguineus
Віківиди: Chlamydoselachus anguineus
EOL: 46560142
ITIS: 159813
МСОП: 41794
NCBI: 27585

Акула плащоносна (Chlamydoselachus anguineus) — вид акул з родини плащоносних акул (Chlamydoselachidae). Інша назва «гофрована акула». Зовні значно більше нагадує дивну морську змію або вугра, ніж своїх найближчих родичів[1].

Систематика[ред. | ред. код]

Плащоносну акулу описав американський зоолог Самуель Гарман у 1884 році. Наукова назва Chlamydoselachus anguineus походить від дав.-гр. χλαμύς (род. відм. χλαμύδος) — «плащ», дав.-гр. σέλαχος — «акула» и лат. anguineus — «змієподібний». Довго цю акулу вважали єдиним видом свого роду і родини, але у 2009 році було описано другий вид того ж роду — Chlamydoselachus africana[2].

Перші дослідники висували припущення про близьку спорідненість цієї акули з палеозойськими акулами кладоселахіями. Згодом це було спростовано. Зараз вважається, що плащоносні акули набагато ближчі до багатозяберних. Зазвичай їх і об'єднують в один з ними ряд[2], але іноді виокремлюють у ряд Chlamydoselachiformes[3].

Опис[ред. | ред. код]

Зяброві щілини плащоносної акули
Зуби плащоносної акули

Плащоносна акула отримала цю назву через широкі шкірні складки, що прикривають зяброві щілини. Перетинки першої пари зябрових щілин знизу з'єднуються між собою, утворюючи широку шкірну лопать. Зябрових щілин налічується по 6 з кожного боку.

Плащоносна акула може сягати 2 м в довжину, але звичайні розміри менші — 1,5 м для самиць і 1,3 м для самців. Тіло вугроподібне, витягнуте, а спинний і черевні плавці розташовані близько один від одного в задній частині тіла. Своєрідний хвостовий плавець фактично складається тільки з верхньої лопаті[1].

Рот у цієї акули майже кінцевий, а не нижній, як у більшості інших. Гострі гачкоподібно вигнуті зуби, що мають по три вершини, нагадують трилапі якірці: у кожного зуба є три вигнуті вершини приблизно однакової довжини, в проміжках між якими знаходяться маленькі вершинки[4].

Їжу цієї акули складають в основному головоногі молюски, а також риби[3].

Ареал та середовище існування[ред. | ред. код]

Випадки вилову плащоносної акули відомі в багатьох районах, розташованих у субтропічній і помірно тепловодній зоні. В Атлантичному океані її ловили біля берегів Південно-Західної і Північної Африки й Європи. Ця акула була помічена також у водах Південної Америки, Австралії, Японії і Каліфорнії.

Плащоносна акула зазвичай зустрічається в придонних шарах води на глибинах 120–1450 м (іноді називають цифри 400–1200 м[1]), але іноді і в товщі води[2].

Розмноження[ред. | ред. код]

Плащоносна акула — яйцеживородний вид з дуже низькою плодючістю: самиця приносить 2-12 (в середньому 6) дитинчат[3]. Виношування ембріонів триває довго, можливо, до двох років[1], а за деякими даними — і не менше 3,5 років, що ставить цю акулу на перше місце за цим параметром серед усіх хребетних[3]. Розмір новонароджених дитинчат — близько 55 см[3].

Взаємодія з людиною[ред. | ред. код]

Плащоносна акула є безпечною для людини. Промислового значення вона не має у зв'язку зі своєю рідкістю[1], але подекуди її у невеликих обсягах ловлять і використовують у їжу[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Жизнь животных: в 6-ти томах / Н. А. Гладков, А. В. Михеев. — Москва : Просвещение, 1970.
  2. а б в Ebert D. A., Compagno L. J. V. (2001). Chlamydoselachus africana, a new species of frilled shark from southern Africa (Chondrichthyes, Hexanchiformes, Chlamydoselachidae). Zootaxa. 2173: 1–18. Архів оригіналу за 31 травня 2012. Процитовано 15 жовтня 2012. 
  3. а б в г д Aidan Martin R. Order Chlamydoselachiformes (англійською). elasmo-research.org. Архів оригіналу за 18 жовтня 2012. Процитовано 16 жовтня 2012. 
  4. а б Compagno, Leonard J.V. (1984). Part 1. Hexanchiformes to Lamniformes. FAO species catalogue. Т. 4. Sharks of the World: An Annotated and Illustrated Catalogue of Shark Species Known to Date. Рим: Food and Agricultural Organization of the United Nations. с. 13–15. ISBN 92-5-101384-5. Архів оригіналу за 16 грудня 2016. Процитовано 16 жовтня 2012. 

Посилання[ред. | ред. код]