Плоскирка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плоскирка

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Коропоподібні (Cypriniformes)
Родина: Коропові (Cyprinidae)
Рід: Плоскирка (Blicca)
Heckel, 1843
Вид: Плоскирка
Blicca bjoerkna
(Linnaeus, 1758)
Синоніми
Abramis bjoerkna (Linnaeus, 1758)

Blicca bioerkna Linneaus, 1758 [орф. помилка] Blicca intermedia Fatio, 1882

Посилання
Вікісховище: Blicca bjoerkna
Віківиди: Blicca bjoerkna
EOL: 356737
ITIS: 163661
МСОП: 39270
NCBI: 58317

Плоскирка[1], також плоскирка звичайна (європейська)[2][3], або густера (Blicca bjoerkna) — риба родини коропових. Єдиний представник монотипового роду плоскирка (Blicca).

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Розповсюджена у Європі в басейнах Північного, Балтійського, Чорного, Азовського та Каспійського морів[4]. В Україні зустрічається на всій території окрім Криму.

Будова та спосіб життя[ред. | ред. код]

Довжина тіла до 35 см, вага до 400 г, іноді до 800 г. Тіло дуже сплюснуте, так що його висота становить не менш третини довжини. Відносно невеликі голова та рот, очі великі, сріблясті. Луска велика. Спинний плавець високий, анальний — довгий. Спина сіро-блакитного кольору, боки сріблясто-блакитні. Хвостовий, спинний та анальний плавці сірі, грудні та черевні — з червоним відтінком. Глоткові зуби — дворядні.

Це донна риба, що тримається великими зграями. Малорухлива. Полюбляє теплу воду з невеликою течією та мулистим або глинистим дном, плаває біля водної рослинності. Часто надовго спиняється біля крутих глинистих берегів. Велика риба тримається на глибині, молодь — ближче до берегів[5].

Живиться личинками комах, молюсками, водною рослинністю. Причому в раціоні невеликих особин переважають комахи та ракоподібні, дорослі ж живляться зазвичай молюсками. Впродовж року мігрує річкою — навесні вгору проти течії на нерест, взимку — вниз до моря на зимівлю. Активна і вдень, і вночі. Росте плоскирка повільно. Причому до досягнення статевої зрілості особини обох статей ростуть однаково, а потім ріст самців сповільнюється.

Розмноження[ред. | ред. код]

Статевої зрілості досягає у 3 — 4 роки за довжини 12 — 14 см. Нерест починається пізно — в кінці травня або на початку червня, коли температура води досягає 16 — 18°С. Ікру відкладає на мілині на водну рослинність. Кількість ікринок залежить від розмірів риби. Нерест розпочинається ввечері, закінчується вранці[6].

Значення для людини[ред. | ред. код]

Має гарні смакові якості. Має промислове значення, виловлюється для продажу найчастіше у в'яленому вигляді. Також є об'єктом лову рибалок-аматорів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Маркевич О. П., Татарко К. І. Російсько-українсько-латинський зоологічний словник. — Київ: Наук. думка, 1983. — 411 с.
  2. УДК 597.2/5(477.44) Макодай О. І., Алексієнко В. Р. «До фауни риб Вінницької області». — Вінницький державний педагогічний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка.
  3. УДК 597.2/5(477) Ю. В. Мовчан «Риби України (таксономія, номенклатура, зауваження)» — Збірник праць Зоологічного музею, 2008–2009, № 40 PDF
  4. Розповсюдження. Архів оригіналу за 23 березня 2009. Процитовано 8 вересня 2009. 
  5. Спосіб життя
  6. Нерест