Плоче

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плоче
хорв. Ploce

Координати 43°05′ пн. ш. 17°25′ сх. д.H G O

Країна  Хорватія
Жупанія Дубровницько-Неретванська
Голова Анте Караматич
Перша згадка 1945
Попередні назви Карделево
Площа 132,1 км²[1] і 12,3 км²[1]
Висота центру 1 м
Населення 6537 осіб (2001)
Міста-побратими Любляна
Часовий пояс UTC+1, влітку UTC+2
Телефонний код 020
Поштовий індекс 20340
GeoNames 3193146
OSM r8796595  ·R
Офіційний сайт ploce.hr  (хор.)
Плоче. Карта розташування: Хорватія
Плоче
Плоче
Плоче (Хорватія)
Мапа

Плоче (хорв. Ploče) — місто в Дубровницько-Неретванській жупанії, що в південно-східній Хорватії. Населення 6537 осіб (2001).

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Плоче знаходиться в дельті Неретви, трохи північніше місця впадання основного рукава річки в Адріатичне море. За 15 кілометрів на північний схід знаходиться місто Опузен, за 25 кілометрів в тому ж напрямку — Меткович. За 90 кілометрів на південний схід знаходиться Дубровник, за 60 кілометрів на північний захід — Макарська. Плоче — великий транспортний вузол, через місто проходить Адріатичне шосе, що йде уздовж хорватського узбережжя, крім того, у місті закінчується Пан'європейський транспортний коридор БудапештОсієкСараєво—Плоче. У місті розташований великий торговельний порт. Поромна лінія пов'язує Плоче з селищем Трпань на півострові Пелєшаць.

Історія[ред. | ред. код]

Перша згадка про населений пункт під назвою Велика Увала, що знаходився на місці сучасного Плоче, відноситься до 1387 року. Поселення в місці впадання Неретви мало важливе значення як порт і як місце, де перетиналися торговельні шляхи вздовж Адріатики і вгору по Неретві до Метковича. Згодом, однак, порт і поселення занепали і практично зникли.

Перші спроби відновити порт на цьому місці були зроблені окупаційною італійською адміністрацією в роки Другої світової війни. Після закінчення війни владою Югославії було прийнято рішення про будівництво тут великого порту і міста при ньому, що отримав ім'я Плоче. Порт і перші міські райони будувалися 5 років, з 1945 по 1950, після закінчення будівництва Плоче було перейменовано на Карделево, на честь Е. Карделя, сподвижника Тіто. Через 4 роки місто знову стало носити ім'я Плоче, однак знову перейменовано на Карделево в 1979, після смерті Карделя. Після здобуття Хорватією незалежності в 1991 місто втретє за 50 років стало називатися Плоче.

Економіка[ред. | ред. код]

Гавань

Окрім порту в місті розташовано багато підприємств харчової промисловості, що пов'язано з сусідством винятково родючої дельти Неретви, і кілька інших фабрик.

Населення[ред. | ред. код]

Населення громади за даними перепису 2011 року становило 10 135 осіб[2], 1 з яких назвали рідною українську мову[3]. Населення самого міста становило 6 013 осіб.[2]

Динаміка чисельності населення громади[4]:

Динаміка чисельності населення міста[4]:

Населені пункти[ред. | ред. код]

До громади Плоче також входять:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Register of spatial units of the State Geodetic Administration of the Republic of Croatia
  2. а б Перепис населення 2011 року (хорв.). Хорватське бюро статистики. Архів оригіналу за 4 червня 2017. 
  3. Перепис населення 2011 року. Кількість мешканців за рідною мовою (хорв.). Хорватське бюро статистики. Архів оригіналу за 6 березня 2016. 
  4. а б Чисельність населення за роками (хорв.). Хорватське бюро статистики. Архів оригіналу за 26 вересня 2020. 

Див. також[ред. | ред. код]

  • Луганськ — місто, також перейменовується чотири рази (з Луганська у Ворошиловград і назад).

Посилання[ред. | ред. код]

  • www.ploce.hr — офіційний сайт «Плоче».