Площа Повстання (Таганрог)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Площа Повстання
 Росія
Пам'ятник «Паровоз»
Пам'ятник «Паровоз»
Населений пункт Таганрог
Історичні відомості
Назва на честь Революційних подій 1918 року, пов'язаних з встановленням радянської влади в Таганрозі
Загальні відомості
Координати 47°13′15″ пн. ш. 38°54′53″ сх. д. / 47.22083° пн. ш. 38.91472° сх. д. / 47.22083; 38.91472
Транспорт
Рух пішохідна
Покриття асфальт
Інфраструктура
Архітектурні пам'ятки Будівля старого вокзалу
Пам'ятники «Паровоз»
Зовнішні посилання
Мапа
Мапа
CMNS: Площа Повстання у Вікісховищі

Площа Повстання (рос. Площадь Восстания) — площа в місті Таганрозі обмежена вулицею Фрунзе, Смирновская провулком, Жовтневою вулицею і виходячим на неї фасадом Залізничного вокзалу з прилеглими до нього будівлями. Розташована на території колишньої Ярмарковій площі, яка простягалася в межах сучасної Площі Повстання аж до Ярмаркового провулка (нині — Гоголівський провулок).

Історія[ред. | ред. код]

Будівля старого вокзалу
анотаційна дошка

До 1860-х в даному місці знаходилася «земля для вигону» (для випасу худоби). З побудовою залізниці та будівлі вокзалу прилегла територія стала швидко забудовуватися. З боку Гімназичноъ вулиці (нині — Жовтнева вулиця) площа обмежували двір Архангело-Михайлівської церкви, будівля готелю Рафтопуло (на прізвище останнього власника), Будинок А. Бєлова (нині — міський радіовузол).

На місці сьогоднішнього міжміського автовокзалу знаходилися лісові склади, велася торгівля бондарським товарами. Вся Привокзальна площа перетворилася на торгове місце, де були побудовані десятки лавок і ларьків. В одному з них влітку 1873 року торгували гімназисти брати Олександр і Антон Чехов. Проведення щорічних ярмарок перейшло ближче до вокзалу, і тому поняття «Ярмаркова площа» з початкової ділянки (між нинішніми Гоголівським і Смирновская провулками) перейшло на нинішню площу Повстання. Посередині площі стояв один з міських ешопів, а в ярмаркові дні ще встановлювалися різні балагани і каруселі. З боку Цвинтарного провулка знаходилися в 1910-ті роки трактир «Саратов» та нічліжний будинок Дрейта, заклади брудні і з поганою репутацією. Всі ці споруди були знесені в основному в 1930-ті роки, коли почався благоустрій площі.

У 1935 році тут був розбитий сквер і встановлений пам'ятник Леніну скульптора Д. Якерсона (знищений під час окупації). У цьому ж році площа отримала нову назву — «Площа Повстання» — на згадку про події січневого збройного повстання 1918 року. Це назва тоді не прижилася, таганрозці продовжували називати площу Привокзальною. Вдруге назва «Площа Повстання» була підтверджена 13 лютого 1958 року. У 1976 році тут був встановлений пам'ятник «Паровоз».

Література[ред. | ред. код]

  • Киричек М. С. По ладоням твоих площадей. — Таганрог: Лукоморье, 2007. — 166 с. — ISBN 978-5-902450-13-9.(рос.)
  • Киричек М. С. Восстания площадь // Таганрог. Энциклопедия. — Таганрог: Антон, 2008. — С. 266. — ISBN 978-5-88040-064-5.(рос.)