Синтагма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Площа Синтагма)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
У Вікіпедії є статті про інші площі з назвою Площа Конституції
Площа Синтагма
Греція Греція
грец. Πλατεία Συντάγματος
Площа Синтагма та Грецький парламент, східна сторона
Площа Синтагма та Грецький парламент, східна сторона
Населений пункт Афіни
Місцевість Афіни
Загальні відомості
Координати 37°58′32″ пн. ш. 23°44′05″ сх. д. / 37.97556° пн. ш. 23.73472° сх. д. / 37.97556; 23.73472Координати: 37°58′32″ пн. ш. 23°44′05″ сх. д. / 37.97556° пн. ш. 23.73472° сх. д. / 37.97556; 23.73472
Інфраструктура
Будівлі див. текст
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap 1370736 ·R (Муніципалітет Афіни)

На карті міста
Мапа
Мапа
CMNS: Синтагма у Вікісховищі
Площа Синтагма, західна сторона

Синтагма (грец. Πλατεία Συντάγματος), або Площа Конституції — площа, розташована перед палацом Грецького парламенту в Афінах.

Носить назву на честь Конституції, запропонованої грецьким королем Оттоном Баварським 3 вересня 1843 року (див. також Повстання 3 вересня).

Площа межує з вулицею Короля Георга I на півночі, вулицею Оттона — на півдні, вулицею Філеллінон — на заході та проспектом Амаліас — на сході, на північному сході — із проспектом Васіліссіс Софіас.

Історія[ред. | ред. код]

На початку 19 століття на цьому місці був газон, частина палацового комплексу першого короля Греції Оттона (нині в будівлі палацу розміщується Грецький парламент). Дружина Оттона Амалія Ольденбурзька піклувалась як про палац, так і про цей газон. Зрештою королева вирішила заборонити звичайним афінянам відвідувати цю територію. У своєму піклуванні королева зайшла так далеко, що навіть наказала відвести кілька резервуарів з водою загальноміського користування виключно для поливу дерев парку, що не могло не обурювати міщан.

1862 року король Оттон був скинутий з престолу і замінений данським принцом з династії Глюксбургів, який прийняв ім'я Георга І. Через 10 місяців відновлювальних робіт — оновили білий мармур, встановили лави, ліхтарні стовпи, оновили фонтан — теперішню Синтагму знову відкрили для відвідування.

Сучасність[ред. | ред. код]

Евзони біля могили невідомого солдата

Площа включає дві зелені зони, на заході та півдні, між ними. У самому серці площі, побудовано великий фонтан, встановлено копії статуй Неапольського музею, подаровані місту в 19 столітті лордом Бьютом, офіційним представником короля Оттона.

Східна частина площі вища за західну і домінує над останньою грандіозним ансамблем палацу Грецького парламенту та мармурових сходинок, що ведуть до проспекту Амаліас. Щогодини біля Пам'ятника невідомому солдату відбувається зміна почесного президентського караулу. У святкові дні та щонеділі зміна караулу відбувається особливо урочисто: із військовим музичним ансамблем та за присутності більшості зі 120 евзонів.

У безпосередній близькості до площі Синтагма розташовані готелі: «Grande Bretagne», «Титанія».

Транспорт та зв'язок[ред. | ред. код]

Площа Синтагма — також вузол перетину багатьох видів міського транспорту в Афінах. Саме під нею розташовано станцію метро «Синтагма». Міським трамваєм та автобусом, що зупиняються тут, можна дістатись будь-якого куточка міста. Синтагма сполучена із Міжнародним аеропортом Елефтеріос Венізелос спеціальним автобусним маршрутом та гілкою метро.

Також міською владою в межах площі забезпечено безкоштовний доступ до високошвидкісного бездротового інтернету (швидкість передачі даних до 4 Мбіт/с)[1].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]