ПлюсПлюс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ПЛЮСПЛЮС
ТОВ «УНІАН ТБ»[1]
Країна Україна Україна
Зона мовлення Україна Україна
Час мовлення Цілодобово
Мова мовлення українська
Центр керування Київ, вул. Єрмака, 21 (2012—2013)
Київ, вул. Кирилівська, 23 (з 2013 року)
Формат
зображення
576i 16:9 (SDTV)
1080i (HDTV)
Тематика каналу Дитяча
Дата початку
мовлення
4 серпня 2012
Замінив Україна СіТі
Цифровий
мультиплекс
MX-2 (17)
Аудиторія 4—18 років
Засновник 1+1 Media
Власник(и)
  • ТОВ «Вел-Райс» (92,2 %)
  • Лакасті ЛТД (7,8 %)
Керівник(и) Іванна Найда
Споріднені канали Україна 1+1
Земля 1+1 International
Україна 1+1 Україна
Україна 2+2
Україна 2+2 Марафон
Україна ТЕТ
Україна УНІАН
Україна Бігуді
Україна Квартал TV
Україна Comedy Central Україна
Земля Квартал TV International
Голос каналу Юрій Коваленко
Слоган «Час відкриття!» (з 1 березня 2018 року)
Сайт plus-plus.tv

«ПЛЮСПЛЮС» — загальноукраїнський дитячий телеканал. Мовить з 4 серпня 2012 року[2]. Телеканал транслює світову та українську анімацію, розвивальні й пізнавальні програми.

Належить до медіаконгломерату «1+1 Media» Ігоря Коломойського.

Генеральна продюсерка каналу — генеральна продюсерка нішевих каналів «1+1 Media» Іванна Найда.

Історія[ред. | ред. код]

З 4 серпня 2012 року мовить як телеканал «ПЛЮСПЛЮС» у форматі дитячого всеукраїнського каналу. «ПЛЮСПЛЮС» — анімаційний, розважально-пізнавальний телеканал для сімей з дітьми дошкільного та шкільного віку. З 4 по 10 серпня генеральною продюсеркою телеканалу була Наталія Вашко, а 27 серпня цю посаду обійняла Іванна Найда.

Стиль телеканалу розробила лондонська анімаційна студія «Animade».

2012 року був відзначений премією «Телетріумф» як «Відкриття року».

2013 року вийшла програма власного виробництва «Казка з татом»[3].

2014 року успішно стартував мультсеріал власного виробництва «Корисні підказки»[4]. Того ж року стартував мультфільм власного виробництва каналу «ПЛЮСПЛЮС» — «Це — наше і це – твоє»[5].

2015 року «ПЛЮСПЛЮС» став володарем «Телетріумфу» у номінації «Програма для дітей» за «Казку з татом»[6], премію Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за мультсеріал «Це наше і це твоє»[7][8] та нагороду конкурсу дизайну Ukrainian Design: The Best Of  у номінації TV/Promo&Film Motion Graphics, а також 3 нагороди у номінації TV Program — Visual Identity.

2016 року телеканал отримав премію «Телетріумф», знову як «Найкраща програма для дітей», за проєкт «Це — наше і це  – твоє. Очима дітей»[9], що згодом візьме «срібло» поважної маркетингової нагороди Effie Awards Ukraine 2016.

З 17 січня 2017 року телеканал мовить у форматі 16:9[10] та запускає навчально-розвиваючий проєкт — «Світ чекає на відкриття»[11], за яку 2018 року «ПЛЮСПЛЮС» отримав премію «Телетріумф», у номінації «Розважальна програма для дітей та підлітків» за проєкт «Світ чекає на відкриття»[12]. Того ж року «ПЛЮСПЛЮС» отримав нагороду Big data Awards та став лідером серед дитячих ТБ-каналів[13].

27 квітня 2018 року телеканал розпочав мовлення локальному цифровому мультиплексові КРРТ в Одесі[14].

2018 року «ПЛЮСПЛЮС» виборов шість нагород конкурсу у сфері дизайну «Ukrainian Design: The Very Best Of» у таких номінаціях: «Best of у C-1 TV Channel — Visual Identity» з айдентикою каналу «ПЛЮСПЛЮС», а «Best of у C-5 TV Program — Visual Identity» канал отримав одразу п'ять відзнак за навчально-розвиваючий дитячий мультфільм «Світ чекає на відкриття»[15].

13 грудня 2019 року кампанія із просування бренду «Світ чекає на відкриття» каналу «ПЛЮСПЛЮС» отримала золото «Effie Awards Ukraine 2019» у номінації «Брендований контент і послуга»[16].

20 грудня 2019 року Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензії телеканалів холдингу «1+1 media» — «ПЛЮСПЛЮС» і «УНІАН», дозволивши їм «помінятися логотипами» і програмними концепціями. Тобто, обміняли мережі. 20 листопада того ж року Нацрада дозволила телеканалу «УНІАН» без конкурсу потрапити до загальнонаціональної цифрової мережі DVB-T2, перейшовши до мультиплекса МХ-3. При цьому телеканал змінив юридичну особу з ТОВ «Гравіс» на ТОВ «УНІАН ТБ»[17]. 26 грудня 2019 року «ПлюсПлюс» розпочав мовлення у мультиплексі МХ-3 загальнонаціональної цифрової мережі DVB-T2.

З січня 2020 року у регіональному мультиплексі Концерну РРТ в Одеській області замість каналу «ПЛЮСПЛЮС» мовить «УНІАН».

23 квітня 2020 року почав мовлення у стандарті високої чіткості (HD)[18].

У липні 2021 року телеканал отримав нагороду Big Data Awards у номінації «Лідер 2020 серед дитячих телеканалів»[19][20].

Рейтинги[ред. | ред. код]

2021 року частка каналу «ПлюсПлюс» склала 1,09 % (дані системи рейтингів Nielsen, аудиторія 18-54 міста 50 тис.+, 11 місце)[21].

Мовлення[ред. | ред. код]

Супутникове мовлення[ред. | ред. код]

Супутник Стандарт Частота Символьна швидкість Поляризація FEC Формат зображення Кодування
Astra 4A (4.8°E) DVB-S2 11766 30000 горизонтальна (H) 2/3 MPEG-4 FTA

Етерне цифрове мовлення[ред. | ред. код]

Канал Мультиплекс Стандарт Формат мовлення
7 MX-2 DVB-T2 SD 576i 16:9

Логотипи[ред. | ред. код]

Логотип Опис
З 4 серпня 2012 до 31 грудня 2019 телеканал використовував в етері 3 логотипи, що змінювались залежно від часу доби (близько 06:00, 12:00 та 18:00), з 1 січня 2020 року використовує 2 логотипи.
Логотип, який з 4 серпня 2012 до 31 грудня 2019 телеканал використовував в етері вечірню версію логотипу з 18:00 до 06:00. Також дотепер використовується у траурні дні.

Наповнення етеру[ред. | ред. код]

Виробництво Cartoon Network[ред. | ред. код]

Виробництво Disney[ред. | ред. код]

Виробництво Nickelodeon[ред. | ред. код]

Неанімаційні проєкти[ред. | ред. код]

  • Дивні та смішні звірята
  • Комашки
  • Єралаш

Програми українського виробництва[ред. | ред. код]

Проєкти власного виробництва[ред. | ред. код]

  • Це — наше і це — твоє — мультсеріал в легкій формі розповідає юним глядачам про досягнення, якими пишається вся країна, і якими вони можуть також пишатися.
  • Це — наше і це — твоє. Традиції
  • Це — наше і це — твоє. Очима дітей — це 25 мультфільмів, що створені за ідеями переможців Всеукраїнського проєкту телеканалу ПЛЮСПЛЮС та Міністерства освіти й науки України, проведеного у 2015—2016 навчальному році, серед учнів 2—4 класів українських шкіл. Всі серії доступні для завантаження і використання на шкільних уроках. Можна вибрати будь-яку тему[22].
  • Казка з татом — проєкт створений для впровадження традиції вечірнього читання. Персонажі нових захоплюючих книг оживають завдяки каналу «ПлюсПлюс». Серед казок, що читаються, є казки про Івасика-Телесика, Козу-дерезу, Бабу-Ягу тощо. Читають ці казки Анатолій Анатоліч, Руслан Сенічкін, Юрій Горбунов, Фагот і Фоззі, Олег Скрипка, Остап Ступка та інші відомі батьки.
  • Казка з татом. Караоке — версія програми «Казка з татом» у форматі караоке.
  • Казка з татом: Пригоди в світі ПЛЮСПЛЮС — в рамках проєкту «Казка з татом» розповідаються пригоди персонажів «світу ПЛЮСПЛЮС» — Трикуті, Квадрика і Кружка[23].
  • Корисні підказки — у дотепній, іронічній та легкій для запам'ятовування формі, розглядаються «несерйозні» дитячі проблеми. Дітей вчать ставити будь-які питання, експериментувати, міркувати, приймати рішення і діяти в несподіваних або складних ситуаціях.
  • Світ чекає на відкриття [Архівовано 16 червня 2021 у Wayback Machine.] — серія розважально-пізнавальних мультфільмів для дітей різного віку, батьків і вчителів. Вони розповідають про те, що видатні відкриття, які змінили світ, створювалися звичайними людьми, здатними розгледіти незвичайне; завдяки їхній допитливості й схильності робити висновки вони стали винахідниками. Надзавданням проєкту є показати дітям, що кожен з них може стати першовідкривачем, якщо матиме бажання і наполегливість.
  • Говоримо українською — проєкт, який в ігровій, анімаційно-розважальній формі розповідає правила та особливості, властиві українській мові.
  • ЕКО ПлюсПлюс — цикл коротких повчальних історій про шкоду, яку люди завдають довкіллю щодня, не помічаючи цього, і які корисні еко-звички потрібно набути кожному мешканцю планети.
  • Волохатий блог — мультсеріал, головні герої якого — Трикутя, Квадрик та Кружко — знімають відеоблог, в якому розповідають факти про тварин. В інтерактивно-розважальний та пізнавальний спосіб глядачі разом з героями зможуть дізнатися більше про спосіб життя тварин та їхні звички, а також про важливість співіснування разом з нами на Землі.
  • Смаколики з Данилом Ківою
  • Дивомандри — анімаційний проєкт, що знайомить глядачів з неймовірною культурною спадщиною України — українською міфологією, розповідаючи про відомі й невідомі легенди та унікальних героїв.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Головні герої світу ПЛЮСПЛЮС[ред. | ред. код]

Головними героями каналу ПЛЮСПЛЮС є троє добрих друзів — Квадрик, Трикутя і Кружко. Вони полюбляють мандрувати дивовижним світом ПЛЮСПЛЮС, дізнаватися про його магію, знайомитися з новими друзями та допомагати тим, хто цього потребує. Якщо плюсенята потрапляють у халепу, їм завжди допоможе Шаман Кругоман. Він радо ділиться своїми мудрими порадами та слідкує за порядком в цьому магічному світі. Інколи цей порядок порушує бешкетник Карлюка, який повсякчас влаштовує проблеми всім плюсянам. Також серед героїв цього світу, можна частенько побачити членів родини Квадрика, Кружка та Трикуті. Матусі й татусі залюбки допомагають своїм дітлахам-плюсикам відкривати щось абсолютно нове та несподіване.

Фантастичні пригоди головних героїв ПЛЮСПЛЮС, яскраво зображені в серіях мультфільмів «Казка з татом». Вже є кілька сезонів «Казки з татом»: Пригоди у світі ПЛЮСПЛЮС; Магія світу ПЛЮСПЛЮС; Про ПЛЮСОТРАСУ світу ПЛЮСПЛЮС.

За мотивами цих мультфільмів, телеканал ПЛЮСПЛЮС створив 3D Книгу «Моя перша книга про Україну», велику розмальовку «Пригоди у світі ПЛЮСПЛЮС», розмальовки до серії «Про ПЛЮСОТРАСУ», «Магія світу ПЛЮСПЛЮС», «Пригоди у світі ПЛЮСПЛЮС», серії книжок від ПЛЮСПЛЮС «Казка на ніч», наклейки на пасхальні крашанки із зображенням улюблених дитячих героїв, м'які іграшки-подушки з героями ПЛЮСПЛЮС, зошити з персонажами ПЛЮСПЛЮС, дерев'яний конструктор «ПЛЮСОТРАСА СВІТУ ПЛЮСПЛЮС». Крім того, нещодавно канал спільно з партнером «Ранок-креатив» випустив унікальні набори «Світ чекає на відкриття» для дослідів та експериментів із захопливою грою у доповненій реальності. А також серію книг-конструкторів «Моя творча енциклопедія» спільно з видавництвом «Ранок».

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. УНІАН ТБ ТОВ. Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. Архів оригіналу за 27 вересня 2020. Процитовано 4 квітня 2019. 
  2. Канал «ПЛЮСПЛЮС» групи «1+1» стартує 4 серпня (ЛОГО). web.archive.org. 21 серпня 2012. Архів оригіналу за 21 серпня 2012. Процитовано 29 грудня 2018. 
  3. На «Плюсплюс» стартує вечірня «Казка з татом». detector.media (укр.). 22 серпня 2013. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  4. Канал «Плюсплюс» запускає на шкільних літніх канікулах анімаційні «Корисні підказки». detector.media (укр.). 4 червня 2014. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  5. Мультсеріал «Це - наше і це - твоє» здобув премію Лесі Українки. ПлюсПлюс (англ.). Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  6. Канал ПЛЮСПЛЮС підводить підсумки за 5 років!. ПлюсПлюс (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  7. Gazeta.ua (26 лютого 2015). Мультсеріал «Це наше і це твоє» здобув премію Лесі Українки. Gazeta.ua (укр.). Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  8. Проект «Це наше і це твоє» телеканалу «Плюсплюс» став фіналістом премії Effie Awards Ukraine. detector.media (укр.). 5 грудня 2016. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  9. Проект «Це наше і це твоє» телеканалу «Плюсплюс» став фіналістом премії Effie Awards Ukraine. detector.media (укр.). 5 грудня 2016. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  10. «1+1» і «ПлюсПлюс» переходять на широкоформатне мовлення. web.archive.org. 18 грудня 2016. Архів оригіналу за 18 грудня 2016. Процитовано 4 квітня 2019. 
  11. Канал ПЛЮСПЛЮС створив проект, який надихатиме дітей на відкриття!. ПлюсПлюс (англ.). Архів оригіналу за 28 лютого 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  12. «1+1 медіа» отримала рекордні 43 нагороди премії «Телетріумф». Офіційний сайт каналу 1+1 - 1plus1.ua (укр.). Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  13. Три канали групи «1+1 медіа» отримали нагороду Big Data Awards. ТСН.ua (укр.). 1 червня 2018. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  14. Концерн РРТ запустив одеський мультиплекс. detector.media (укр.). 27 квітня 2018. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 26 грудня 2019. 
  15. Рекордні 10 нагород Ukrainian Design: The Very Best Of отримала група 1+1 медіа. Офіційний сайт каналу 1+1 - 1plus1.ua (укр.). Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 4 квітня 2019. 
  16. telekritika (13 грудня 2019). Команда маркетингових комунікацій 1+1 media та «ПлюсПлюс» отримали нагороди Effie Awards Ukraine 2019. Telekritika (укр.). Архів оригіналу за 26 грудня 2019. Процитовано 26 грудня 2019. 
  17. Закусило, Мар'яна (21 грудня 2019). «ПлюсПлюс» замість каналу УНІАН потрапив у мультиплекс «Зеонбуду». detector.media (укр.). Архів оригіналу за 22 грудня 2019. Процитовано 26 грудня 2019. 
  18. Телеканал ПЛЮСПЛЮС групи 1+1 media розпочинає мовлення в HD-якості. media.1plus1.ua. Архів оригіналу за 12 серпня 2020. Процитовано 23 квітня 2020. 
  19. Огляд показників перегляду за червень 2021 року. bigdataua.com (українською). 8 липня 2021. Процитовано 30 вересня 2023. 
  20. Телеканали групи 1+1 media здобули 4 нагороди ІV Церемонії Big Data Awards. ТСН.ua (укр.). 2 липня 2021. Процитовано 30 вересня 2023. 
  21. Аналітичний відділ MBR (24 січня 2022). Ігри з часткою. Підсумки 2021 року: падіння теледивлення та переворот в інформаційній ніші. Media Business Reports (укр.). Архів оригіналу за 24 січня 2022. Процитовано 24 січня 2022. 
  22. Review, Marketing Media. Иванна Найда: детский телеканал — это высшая математика и много любви. MMR. Архів оригіналу за 19 червня 2017. Процитовано 7 січня 2020. 
  23. Генпродюсер канала ПлюсПлюс Иванна Найда: Нравится нам это или нет, но дети уже другие [ВИДЕО]. kp.ua (ru-RU). Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 7 січня 2020. 

Посилання[ред. | ред. код]