Повідь Всіх святих (1170)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Повінь Всіх святих (1170))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа території сучасних Нідерландів до потопу. Темнішим кольором показане приблизне розташування Крейлерського лісу близько 1100 року.

Повідь Всіх святих (нід. Allerheiligenvloed) — катастрофічна повідь в Нідерландах, що сталася 1-2 листопада 1170 року. Велика частина Північних Нідерландів та провінція Голландія були затоплені. Внаслідок катаклізму значно розширилася протока, яка сполучала прісноводне Флевонське озеро (лат. Flēvō) з Північним морем, що перетворило водойму на солоне Зейдерзе. На своєму шляху вода назавжди змила Крейлерський ліс та багато розроблених торф'яників.

Повідь значно пришвидшила розмивання берегової лінії і століття по тому, 1287 року, в ході іншої катастрофічної повені Святої Люсії піщаний берег був зруйнований і Зейдерзе остаточно перетворився на солону морську затоку. Зейдерзе існувала у своїх межах від кінця XIII ст аж до XX ст, коли в ході однойменного масштабного проекту Зейдерзе вона була відгороджена дамбою від моря і частково осушена. Нині залишки затоки є прісноводним озером Ейсселмер.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]