Погодінський список

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Погодінський список - список давніх південноруських літописних пам’яток, що належить до літописів Іпатського типу.

Текст було написано у 1621 році для князя Стефана Святополка-Четвертинського, українського Рюриковича, в його маєтку Животові (нинішня назва Новоживотів).

За однією з версій Погодінський як і Краківський списки є скопійованими з Єрмолаєвського. За іншою версією він був скопійований з Хлєбниковського списку.

Декілька фрагментів було втрачено після 1796 року.

Погодинська рукопись дефектна, в ній відсутні перші сторінки і текст починається зі слів «мирь съ грекы, отпоусти послы одарив скорою и челядию и въском». Втрачено також закінчення літописі, текст завершується словами «и молитвеникь да въ епископью Перемышльскоую, да еуангелие опракос, скованно сребром съ женчюгом, сам же».

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Енциклопедія історії України: Т. 3: Е-Й / Редкол.: В. А. Смолій (голова) та ін. НАН України. Інститут історії України. - К.: В-во «Наукова думка», 2005. - 672 с.: іл.
  • Гарвардська бібліотека давнього українського письменства. Т.VIII. The Old Rus' Kievan and Galician-Volhynian Chronicles: The Ostroz'kyj (Xlebnikov) and Četvertyns'kyj (Pogodin) Codices (Harvard Library of Early Ukrainian Literature. Vol. VIII). Harvard University Press, 1990, P.xxxix-lxii

Посилання[ред. | ред. код]