Поготовко Михайло Миколайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поготовко Михайло Миколайович
 Штабскапітан
 Підполковник
Михайло Поготовко
Загальна інформація
Народження 8 листопада 1891(1891-11-08)
Російська імперія с. Баранове, Валківський повіт, Харківська губернія
Смерть 31 березня 1944(1944-03-31) (52 роки)
Варшава, Польща Польща
Поховання Православний цвинтар у Варшаві
Громадянство  УНР
Військова служба
Приналежність  УНР
Рід військ Повітряний флот УНР
Війни / битви Перша світова війна
Радянсько-українська війна
Друга світова війна
Командування
начальник господарчо-рахівничного відділу управління Повітряного флоту Дієвої армії УНР
Нагороди та відзнаки
Орден Святого Георгія
Орден Святого Георгія
Орден Святого Володимира 4 ступеня
Орден Святого Володимира 4 ступеня

Михайло Миколайович Поготовко (* 8 листопада 1891, с. Баранове, Валківський повіт, Харківська губернія — † 31 березня 1944, м. Варшава) — український льотчик, підполковник Армії УНР. Один з ініціаторів створення Українського Визвольного Війська.

Життєпис[ред. | ред. код]

Служба в армії[ред. | ред. код]

Закінчив Полтавське реальне училище, 1-ше Київське військове училище (1 грудня 1914), служив у 30-му піхотному Полтавському полку, у складі якого брав участь у Першій світовій війні. Остання посада в полку — полковий ад'ютант. Закінчив Військову школу льотчиків-спостерігачів у Києві (16 грудня 1916). Був нагороджений всіма орденами до Святого Володимира IV ступеня з мечами та биндою, Георгіївською зброєю. Останнє звання у російській армії — штабс-капітан.

Перші Визвольні Змагання[ред. | ред. код]

Могила М.Поготовка

Служив льотчиком-спостерігачем 8-го корпусного авіазагону, 1-го Туркестанського корпусного авіазагону, брав участь в українізації цього авіазагону та переведенні останнього 15 листопада 1917 р. до Києва. З 15 грудня 1917 р. — льотчик 1-го Українського авіаційного загону військ Центральної Ради. В складі цього загону увійшов до Гайдамацького Коша Слобідської України. З 12 березня 1918 р. до вересня 1918 р. — льотчик 1-го Запорізького авіаційного загону військ Центральної Ради та Армії Української Держави. З 1 січня 1919 р. — юрисконсульт управління Повітряного флоту Дієвої армії УНР. З 10 лютого 1919 р. — начальник господарчо-рахівничного відділу управління Повітряного флоту Дієвої армії УНР. З 22 березня 1919 р. — начальник загально-стройового відділу управління повітряного флоту Дієвої армії УНР. З 19 лютого 1920 р перебував у Кам'янці поза штатом. З 19 травня 1920 р. — помічник начальника управління Військово-Повітряного флоту Дієвої армії УНР. З 27 лютого 1921 р. — т. в. о. командира Учбового куреня Польової жандармерії Армії УНР.

В еміграції[ред. | ред. код]

З 1923 р. на еміграції в Польщі. Мешкав у Варшаві. Навесні 1940 р. очолив Український допомоговий комітет у Варшавській окрузі. Виступав за створення українських частин у складі військ Вермахту. Один з ініціаторів створення Українського Визвольного Війська. Представник Військової Управи «Галичина» у Варшаві. Загинув 31 березня 1944 у Варшаві від кулі бойовика Армії Крайової. Похований у Варшаві на православному цвинтарі Воля.

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

У місті Валки вулицю Маяковського перейменували на вулицю Михайла Поготовка.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]