Поклоніння волхвів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Поклоніння волхвів» у Петропавлівській церкві в Дрисвятах, близько 1514 р. Музей давньобілоруської культури[be]

Поклоніння волхвів (грец. μάγοι ἀπὸ ἀνατολῶν), у католицькій традиції також Поклоніння царів — популярний богословсько-іконографічний сюжет, заснований на свідченнях Євангелія від Матвія (Мв. 2:1-11) про трьох мудреців, які прийшли зі Сходу до Вифлеєму, щоб поклонитися Немовляті Христу[1] і принести Йому дари. Розповідь Матвія пізніше була доповнена церковними та апокрифічними переказами[1].

Ранньохристиянська література вважала Аравію батьківщиною мудреців, Климент Александрійський називав Персько-Месопотамську область[1]. У авторів Блаженного Августина (354-430) та Івана Золотоустого (близько 347-407) було дванадцять мудреців[2], а Ориген (184/185 — 253/254) стверджував, що їх кількість відповідає кількості дарів[1]. Теологи пов'язували їх з трьома особами Трійці або з триєдністю людського роду[1]. Преподобний Беда (приблизно 672/673 — 735) дав їм імена Каспар, Мельхіор і Бальтазар, королівське походження та батьківщину[2].

Широкої популярності сюжет набув завдяки збірці «Золота легенда» італійця Якова Ворагінського (бл. 1228/1230—1298), складеній близько 1260 року. У Кельнському соборі зберігаються мощі королів з XIII століття, можливо, тому «Поклоніння королів» було надзвичайно популярно в живописі Північної Європи[1].

В Добу великих географічних відкриттів мудреці стають втіленням білої, жовтої та чорної рас або трьох частин світуЄвропи, Азії, Африки[1].

Відзначається християнами. У католицизмі поклоніння волхвам відзначається 6 січня, у свято Богоявлення. У деяких країнах це свято називають святом Трьох Королів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Аляксандр ЯРАШЭВІЧ. «І НАРАДЗІЛА СЫНА СВАЙГО…». Сюжэты Божага Нараджэння ў старабеларускім мастацтве
  2. а б Фаррар, Фредерик Вильям (1893). Жизнь Іисуса Христа. Выд. Изд. И.Л. Тузова. с. 15. с. 586. 

Спасылкі[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Поклоніння волхвів Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Три царі