Покровська церква (Нові Петрівці)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Покровська церква
Церква Покрови Пресвятої Богородиці
50°37′23″ пн. ш. 30°26′47″ сх. д. / 50.62306° пн. ш. 30.44639° сх. д. / 50.62306; 30.44639Координати: 50°37′23″ пн. ш. 30°26′47″ сх. д. / 50.62306° пн. ш. 30.44639° сх. д. / 50.62306; 30.44639
Країна Україна Україна
Місто с. Нові Петрівці
Вишгородський район
Київська область
Конфесія Православна церква України
Єпископство Київська єпархія
Тип церква
Тип будівлі Церква
Стиль Еклектизм
Автор проєкту Микола Горденін
Архітектор Горденін Микола Миколайович
Початок будівництва 1903
Побудовано 1913
Настоятель о. Тарас Кобевка
Статус  Пам'ятка архітектури місцевого значення
Стан чинна

Покровська церква. Карта розташування: Україна
Покровська церква
Покровська церква
Покровська церква (Україна)
Покровська церква. Карта розташування: Київська область
Покровська церква
Покровська церква
Покровська церква (Київська область)
Мапа
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Церква Покрови Пресвятої Богородиці (Покровська церква) — чинна церква, пам'ятка архітектури місцевого значення, у селі Нові Петрівці Вишгородського району Київської області. Духовний осередок села. Парафія належить до Київської єпархії Православної церкви України.

З історії церкви[ред. | ред. код]

Церква Покрови Пресвятої Богородиці до реставрації

Покровська церква Нових Петрівцях збудувана у 190313 роках за проектом архітектора Миколи Горденіна (освячення відбулося у 1910 році). Вважається, що її зводили на кошти прихожан, які збирав приходський священнк Йосип Куколевський.

У радянський час, коли на державному рівні була організована боротьба з релігією, ця культова споруда не була знесена, але й використовувалася не за призначенням — до 1993 року в церкві експонувалася діорама «Битва за Київ» Державного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році». Згодом церква була повернута релігійній громаді, зокрема парафіянам УПЦ КП.

17 жовтня 2010 року Покровська церква у Нових Петрівцях відзначив 100-ту річницю від дня освячення. Напередодні, 16 жовтня Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет відслужив Всенічне бдіння у Свято-Володимирському Патріаршому кафедральному соборі (Київ), а в самий день свята відвідав Нові Петрівці, де у Покровській церкві відслужив Божественну Літургію. Його Святості співслужили: ігум. Амвросій, ігум. Митрофан, проректор КПБА прот. Олександр Трофимлюк, парох церкви священик Тарас Кобевка та духовенство Київської єпархії. Під час Божественної Літургії на малому вході Святійший Патріарх нагородив пароха церкви священика Тараса Кобевку — камілавкою. Після відпусту Святійший Владика нагородив голову селищної ради Родіона Миколайовича Старенького орденом Святителя Миколая Чудотворця, а також було вручено 13 Благословенних Патріарших грамот[1].

Метричні книги, клірові відомості, сповідні розписи церкви Покрова Пресвятої Богородиці с. Нові Петрівці (іст. Петрівці) XVIII ст. - Київської сот. і п., з 1781 р. Київського пов. і нам., з 1797 р. Київського пов. і губ.; ХІХ ст. - Старопетрівської волості Київського пов. Київської губ. зберігаються в ЦДІАК України. http://cdiak.archives.gov.ua/baza_geog_pok/church/novi_007.xml [Архівовано 19 грудня 2018 у Wayback Machine.]

Архітектура[ред. | ред. код]

Пам'ятник Пресвятої Богородиці

Будівля є великою та пишно декорованою — масивність і витонченість церкви з'єднуються багатою фантазією майстра у єдине ціле; це один з найяскравіших зразків цегляних церков Київщини[2].

За архітектурою Покровська церква в Нових Петрівцях — еклектична, з деякими елементами російського стилю. Загалом же у формах культової споруди та її окремих деталях відчувається характерна для початку ХХ століття (час зведення церкви) суміш кількох архітектурних стилів.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Роман Маленков, Олег Година Дванадцять маршрутів Київщиною. - К.: Грані-Т, 2008

Посилання[ред. | ред. код]