Полівка снігова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Полівка снігова
Chionomys nivalis
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Мишоподібні (Rodentia)
Родина: Хом'якові (Cricetidae)
Підродина: Щурові (Arvicolinae)
Рід: Chionomys
Вид:
Полівка снігова (C. syriacus)
Біноміальна назва
Chionomys syriacus
(Brants, 1827)

Полівка снігова або снігурка альпійська[1] (Chionomys syriacus, syn. Chionomys nivalis) — один із чотирьох представників роду Chionomys.

Опис[ред. | ред. код]

Відносно великий гризун, забарвлений в сірий колір з буруватим відтінком. Довжина тіла — 120—160 мм, лапи — 19–23 мм. Хвіст довгий (55–70 мм), становить близько 45 % довжини тіла. Вуха довгі, 16–19 мм. Вібриси довгі, близько 30–50 мм.

Поширення[ред. | ред. код]

Поширений від південно-західної Європи через південно-східну Європу на Кавказ, Туреччину, Ізраїль, Ліван, Сирію та Іран. У Європі цей вид обмежується тільки гірськими й скелястими територіями, як правило, від 1000 до 4700 м над рівнем моря. Ареал в Україні фрагментований на кілька ділянок на Чорногорі та Ґорґанах (можливо, також Свидовці й Мармарошах).

Поведінка[ред. | ред. код]

Це травоїдні гризуни, які живляться зеленими частинами трав'янистих рослин, чагарників, і ягодами. Ведуть норовий спосіб життя і мають цілорічну сутінково-нічну активність. Статева зрілість настає на другий рік життя. Плодить 1–2 рази на рік, по 3–5 малят.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Загороднюк, І. В.; Ємельянов, І. Г. Таксономія і номенклатура ссавців України // Вісник Національного науково-природничого музею. — 2012. — № 10. — С. 5–30.

Джерела[ред. | ред. код]