Полідор (цар Спарти)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полідор
Народився
Спарта
Діяльність суверен
Титул міфічний цар Спартиd
Посада міфічний цар Спартиd
Батько Алкмен (цар Спарти)
Діти Еврікрат

Полідор (дав.-гр. Πολύδωρος, «багато обдарований») — цар Спарти із роду Агіадів, що правив в 700-665 роках до н. е. (за іншою хронологією — 741—720 роках до н.е.). Син Алкамена[1]. На думку ряду вчених, жив не раніше VII століття до н. е.[2].

Основна подія правління Полидора — Перша Мессенська війна. Він командував спартанцями разом з Феопомпом (іншим царем Спарти з династії Еврипонтидів) в битві 739 року до н. е .. [3]. Згідно Полиєну, перед одній з битв він направив до мессенців перебіжчика, повідомивши про свою сварку з Феопомпом, а Феопомп заховав своє військо. Тоді мессенці напали на військо одного Полидора, але були розбиті Феопомпом, який зайняли цитадель[4].

Полідор і Феопомп внесли поправку в Ретру Лікурга про право геронтів і архагетів скасувати рішення народу[5]. У його правління лакедемоняни заснували колонію у Кротоні.

Після перемоги Полідор здійснив поділ земель, виділивши 3000 або 4500 наділів[6]. По закінченні війни він був убитий спартанцем Полемархом[7]. Ймовірно на цей час припадає змова парфенії (від зв'язку спартіатів і періеків) на чолі іФарантом з Амікл. До заколоту долучилися ілоти. ПРоте змову було викрито та придушено заворушення. Парфенії з Фалантом втекли або їх бузо заслано з Лаконіки. Вони вирушили до Італії, де заснували місто Тарент.

Павсаній стверджує, що він був особливо люблений народом. Його статуя була на площі Спарти, а на державній печатці Спарти було його зображення[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Геродот. История (книга VII, глава 204).
  2. Комментарий Ботвинника М. Н. // Плутарх. Застольные беседы. — М., 1990. — 17 квітня. — С. 550.
  3. Павсаний. Описание Эллады (книга IV, глава 7.7); датировка Павсания
  4. Полиэн. Стратегемы (книга I, глава 15).
  5. Плутарх. Сравнительные жизнеописания: Ликург (глава 6).
  6. Плутарх. Сравнительные жизнеописания: Ликург (глава 8).
  7. Павсаний. Описание Эллады (книга III, глава 3.2—3).
  8. Павсаний. Описание Эллады (книга III, глава 11.10).