Політична криза в Україні 2007

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Політична криза в Україні 2007
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Політична криза в Україні 2007 — політичне протистояння законодавчої та виконавчої влади, з одного боку, та Президентом України, з другого боку, що виникло після підписання Віктором Ющенком Указу «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України»[1] котрим припинялась дія повноважень депутатів парламенту України та на 27 травня 2007 призначались дострокові вибори.

Спочатку більшість депутатів Верховної Ради (Коаліція національної єдності) не визнали Указу Президента, вважаючи його неконституційним. Цю позицію підтримали прем'єр-міністр Віктор Янукович та члени кабінету міністрів, котрі також відмовились визнавати Указ Президента і закликали своїх прихильників до виявлення протесту. Але потім всіма сторонами було досягнуто згоди про проведення дострокових виборів до Верховної Ради.

Передісторія — невдале творення коаліції в 2006 році[ред. | ред. код]

Унаслідок різних причин політичного характеру (зокрема через небажання Ющенка надати згоду на прем'єрство Ю. Тимошенко) після виборів-2006 була утворена дуже хитка політична конструкція, в якій співробітничали «Наша Україна» (Ющенко) та «Партія регіонів» (Янукович), що утворили «уряд Януковича», в якому було 8 міністрів від Ющенка і «Нашої України». Втім, уже через два місяця після призначення Януковича прем'єр-міністром, «Наша Україна» вимушена була перейти в опозицію; почалася «політична криза другої половини 2006 року», яка є нерозривною частиною «політичної кризи 2007 року».

Розвиток подій в 2007 році[ред. | ред. код]

2 квітня[ред. | ред. код]

У понеділок 2 квітня 2007 Президент України Віктор Ющенко підписав Указ № 264/2007, яким оголосив розпуск парламенту та призначив нові вибори до Верховної Ради України.

Реагуючи на цей Указ, депутати Верховної Ради п'ятого скликання через кілька годин відправили у відставку членів Центральної Виборчої комісії, призначених 2004 року (оформивши це як скасування постанови про їх призначення) та заборонили уряду України видавати кошти на дострокові вибори. За таке рішення проголосував 261 депутат. Таким чином, Верховна Рада не визнала дію Указу та вважає його «кроком до державного перевороту». «Незважаючи на позитивні зміни, досягненні в економічній сфері, ігноруючи суспільну думку і Конституцію України, президент на догоду невеликій групі безвідповідальних політиків, указом від 2 квітня ухвалив рішення про розпуск найвищого законодавчого органу», — стверджується у відповідній постанові.[2].

Наступними кроками депутатів Верховної Ради були:

  • лист Президенту Віктору Ющенку з проханням скасувати дію указу про розпуск парламенту. У своєму зверненні депутати вказують на невідповідність указу Конституції України, а також на пропозиції щодо виходу з кризи, що містяться в постанові Верховної Ради, ухваленій увечері. З цього приводу Голова Верховної Ради Олександр Мороз заявив: «Враховуючи, що згадана постанова враховує майже всі пропозиції Президента щодо врегулювання політичного конфлікту, ми пропонуємо Вам скасувати свій Указ від 02 квітня 2007 року». Водночас після ухвалення постанови Олександр Мороз звернув увагу депутатів, що «злочинний указ» президента не містить посилання на 90 статтю Конституції, в якій прописано норми розпуску парламенту.
  • Лідер «Народної Самооборони» Юрій Луценко обіцяє під час брифінгу на Майдані, що: «З завтрашнього дня на цьому місці буде встановлена сцена, яка буде дамокловим мечем над усіма тими, хто спробує зірвати демократичний виборчий процес і далі чіплятися своїми старими кігтями за насиджені крісла у Верховній Раді».

У свою чергу лідер БЮТ Юлія Тимошенко наголосила, що опозиційні сили «повністю узгодили, яким форматом ідуть на вибори» та що опозиційні сили вже підписали «всі необхідні коаліційні угоди», які в тому числі регламентують їхню діяльність після перемоги на виборах. Тимошенко запевнила, що опозиційні сили підуть на вибори двома демократичними колонами, так, як це було у 2002 році.

Проте пізніше, опозиція — прихильники розпуску Верховної Ради, відмовились від ідеї вуличної боротьби, натомість на Майдані проводяться мітинги прихильників «Коаліції національної єдності» — що володіють більшістю голосів у парламенті.

Президент Ющенко пояснює причини розпуска Верховної Ради України

3 квітня[ред. | ред. код]

«Будь-які спроби змінити статус або кількість, або вплинути поза законом, поза межами Конституції на Центральну виборчу комісію ми розцінюємо як перешкоду і посягання на конституційний лад держави», — заявив він.

  • Верховна Рада Криму до винесення рішення Конституційним Судом щодо конституційності указу президента Віктора Ющенка про розпуск парламенту підтримуватиме Кабінет міністрів. Пізніше ще декілька обласних та міських рад висловлювались на підтримку тієї чи іншої сторони.
  • Верховна Рада ухвалила постанову «Про деякі заходи щодо запобігання порушенням конституційного ладу та забезпечення невтручання НБУ в дії, які загрожують конституційному правопорядку».

У постанові зазначено, що з метою забезпечення конституційного правопорядку і громадського спокою у державі тимчасово, до ухвалення рішення Конституційного Суду щодо указу президента України про розпуск парламенту, забороняється Національному банку України та його посадовим особам «у будь-який спосіб брати участь у забезпеченні фінансування заходів, передбачених цим указом».

  • Уряд України відмовився фінансувати дострокови виборі до парламенту і вважає, що здійснення таких витрат може знизити обсяги фінансування соціальних статей бюджету.

4 квітня[ред. | ред. код]

Прихильники ПРУ, КПУ та СПУ рухаються Європейською площею

5 квітня[ред. | ред. код]

  • Прем'єр Віктор Янукович виступає проти проведення дострокових виборів Президента та імпічменту Президенту, бо це лише ускладнить ситуацію.

«Ми проти будь-яких дій, що загострять ситуацію. І ті пропозиції, які лунають щодо дострокових виборів Президента, я вважаю, що вони деструктивні і лише поглиблять кризу», — заявив прем'єр.

6 квітня[ред. | ред. код]

  • Верховна Рада заборонила входження до коаліції позафракційних депутатів. Саме перехід народних депутатів від опозиційних фракцій до коаліційних і формування таким чином конституційної більшості Президент Ющенко назвав незаконним, на підставі чого і були оголошені позачергові вибори.
  • Феодосійський міськсуд виніс у п'ятницю ухвалу, якою заборонив Кабміну й органам виконавчої влади і місцевого самоврядування проводити будь-які заходи щодо організації дострокових виборів у Верховну Раду до розгляду справи по суті, але вже за годину цей самий суд скасував своє рішення.

7 квітня[ред. | ред. код]

  • Президент Віктор Ющенко підкреслює незворотність свого рішення про розпуск Верховной Ради і гарантує, що ситуація не дійде до суспільного протистояння.

9 квітня[ред. | ред. код]

  • Верховна Рада збирається звернутися до міжнародних гарантів незалежності України з проханням надати допомогу для виходу з політичної кризи. Про це йдеться в заяві Верховної Ради України з приводу тиску президента Ющенка на Конституційний Суд. За словами авторів заяви, зараз іде тиск на КС з боку президента, який розглядає його указ про розпуск парламенту. «Ігноруючи вимоги Конституції, закону України про КС, президент Віктор Ющенко здійснює безпрецедентний тиск на конституційний суд», — наголошується в документі.
  • Верховна Рада виступає за одночасне проведення позачергових виборів парламенту, Президента й референдуму щодо вступу в НАТО.

10 квітня[ред. | ред. код]

  • Терміни проведення дострокових парламентських виборів можуть бути предметом переговорів політичних сил.

«Терміни — це одне з тих питань, що можуть бути вирішені в колі проведення переговорів. Головне, щоб ми знайшли конституційне формулювання в питанні термінів, щоб вони не піддавалися ревізії», — підкреслив Ющенко.

11 квітня[ред. | ред. код]

  • Секретаріат президента спростовує інформацію про підготовку указу президента про перенесення дати дострокових парламентських виборів.

12 квітня[ред. | ред. код]

13 квітня[ред. | ред. код]

  • Прем'єр-міністр Віктор Янукович вважає, що дострокові вибори у Верховну Раду за будь-яких умов не можуть відбутися 27 травня, як того вимагає президент Віктор Ющенко.
  • Низка провідних телевізійних каналів України провели у п'ятницю акцію «День без політиків».

Така акція матиме «попереджувальний характер». Телеканали висвітлюватимуть політичні події, але жодних синхронів політиків, як центрального, так і регіонального рівня, не буде. Ця акція стала наслідком загальної втоми українців від бурхливих політичних подій протягом останніх 3 років.

14 квітня[ред. | ред. код]

15 квітня[ред. | ред. код]

  • Перший заступник міністра Кабінету міністрів Олена Лукаш вважає, що для фінансування позачергових виборів немає законних підстав.

16 квітня[ред. | ред. код]

  • Антикризова коаліція наголошує на необхідності проведення круглого столу з президентом для пошуку виходу з кризової ситуації.
  • Президент Віктор Ющенко підтверджує, що в пакеті пропозицій, направлених ним до прем'єра і більшості, є позиція про перенесення строку виборів.
  • Парламентська коаліція має намір домагатися імпічменту президента у випадку, якщо Конституційний Суд визнає неконституційним указ глави держави про розпуск парламенту.

17 квітня[ред. | ред. код]

18 квітня[ред. | ред. код]

Депутати від БЮТ блокують прохід суддям до Конституційного суду
  • Другий день засідання Конституційного Суду у справі щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту почався з зачинених воріт. Заблокований вхід до КС депутатами від опозиції та їхніми помічниками суддям і учасникам справи довелося брати штурмом.
  • Депутати фракції БЮТ у повному складі написали заяву про складення депутатських повноважень. Президія блоку «Наша Україна» також зобов'язала депутатів фракції написати заяви про вихід із складу фракції «Наша Україна» у Верховній Раді. Верховна Рада України є повноважною за умови обрання не менше як двох третин від її конституційного складу (300 з 450). Фракція «Нашої України» у Верховній Раді нараховує 77 депутатів, фракція БЮТ — 125 парламентерів.
  • Лідери об'єднаної опозиції закликають своїх прихильників у п'ятницю 20 квітня зібратися на Європейській площі і організувати «справжній Майдан».
  • Див. також Дайджест Майдану. Конституційний суд. День другий [Архівовано 9 жовтня 2007 у Wayback Machine.]

19 квітня[ред. | ред. код]

20 квітня[ред. | ред. код]

Зустріч Президента Віктора Ющенко та Прем'єра Віктора Януковича

22 квітня[ред. | ред. код]

23 квітня[ред. | ред. код]

24 квітня[ред. | ред. код]

  • БЮТ не сприймає серйозно план врегулювання політичної кризи, запропонований главою Верховної Ради 5-го скликання Олександром Морозом.[7]
  • Прем'єр-міністр Віктор Янукович прогнозує вирішення політичної кризи до кінця квітня. «Ми вважаємо, що Віктор Ющенко помилився, але це вина його радників, які готували текст указу. Якщо він визнає свою помилку, ми не вимагатимемо його покарання», — заявив прем'єр.[8]

25 квітня[ред. | ред. код]

Президент Віктор Ющенко призначає нову дату виборів — 24 червня 2007 р.
  • Представники Коаліції та опозиції провели першу зустріч з метою узгодження позицій щодо проведення позачергових виборів до Верховної Ради, але перемовини закінчилися безрезультатно.[9]
  • Президент України Віктор Ющенко підписав указ про призначення позачергових парламентських виборів на 24 червня 2007 року (попередній указ скасовувався цим указом). В Указі Президент ще раз підтвердив намір провести позачергові вибори, а також наголосив, що невиконання указу про розпуск Верховної ради, в тому числі й Урядом, «межує з порушенням кримінального закону».[10]
  • Координатор парламентської коаліції Раїса Богатирьова виступає за те, щоб і коаліція, і опозиція призупинили масові акції своїх прихильників. На її думку, політичні акції можна призупинити на час розробки необхідних змін до законодавства.[11]
  • Конституційний Суд завершив дослідження матеріалів справи щодо конституційності указу президента про розпуск парламенту і перейшов до розгляду справи у закритому режимі.[12]

26 квітня[ред. | ред. код]

27 квітня[ред. | ред. код]

  • У Конституційному Суді зареєстровано подання 160 народних депутатів щодо конституційності указу президента про перенесення дати проведення дострокових виборів від 26 квітня.[15]

28 квітня[ред. | ред. код]

  • Віктор Янукович заявив про готовність брати участь у дострокових виборах Верховної Ради. „І якщо ми сядемо, і дійдемо до висновку, що нам необхідно дійсно йти на вибори, буде таке рішення прийняте, тоді назва тільки буде не «на підставі Конституції», а «на підставі політичних консультацій і погоджень», тоді ми будемо звертатися до своїх виборців, щоб нас зрозуміли, у чому тут полягає ситуація“, — заявив прем'єр.[16]

30 квітня[ред. | ред. код]

Віктор Ющенко проходить повз колони своїх прибічників
  • Верховна Рада прийняла постанову про проведення одночасних виборів президента і народних депутатів. За прийняття такої постанови в цілому на проголосували 235 депутатів. Як зазначив спікер Олександр Мороз, постанову прийнято на основі частини 2 статті 3 і статті 5 Конституції. Відповідно до постанови, парламент постановляє визнати за необхідне провести вибори президента і народних депутатів у термін не пізніше ніж 90 днів з внесення відповідних змін до Конституції, але не пізніше 9 грудня 2007 року.[17]
  • Відбулося засідання Центральної виборчої комісії, де було розглянуто низку питань з організації виборчого процесу. Як повідомляє прес-служба ЦВК, комісія працювала в межах правового поля, адже в її засіданні взяло участь 10 членів ЦВК, тобто був кворум.[18]
  • Президент Віктор Ющенко звільнив заступника голови Конституційного Суду Валерія Пшеничного з посади судді КС «у зв'язку з порушенням присяги». Саме цей суддя призначив Сюзанну Станік доповідачкою у справі про легітимність указу Ющенка про призначення дострокових виборів.[19]

1 травня[ред. | ред. код]

3 травня[ред. | ред. код]

  • Кабінет міністрів схвалив збільшення держбюджету на 5 млрд гривень., передбачивши 127 млн гривень на створення державного реєстру виборців.[24]

4 травня[ред. | ред. код]

Віктор Янукович та Віктор Ющенко домовились про переведення позачергових виборів до Верховної Ради
  • Президент Віктор Ющенко і прем'єр-міністр Віктор Янукович у результаті переговорів домовилися про проведення позачергових виборів Ради. Прем'єр-міністр Віктор Янукович, виступаючи перед учасниками мітингу на підтримку коаліції на Майдані Незалежності, закликав українців брати участь у позачергових виборах Верховної Ради. Віктор Янукович пояснює свою згоду на проведення позачергових виборів Верховної Ради бажанням зберегти єдність країни і поліпшити економічне зростання України.[25]

5 травня[ред. | ред. код]

7 травня[ред. | ред. код]

10 травня[ред. | ред. код]

11 травня[ред. | ред. код]

Засідання Робочої групи навіть за участі Президента закінчилося безрезультатно
  • Олександр Мороз виступив за припинення переговорів з президентом Віктором Ющенком. «Віктор Ющенко продемонстрував, що він і далі здійснює заготований план, а тому із самого початку лише імітував пошук компромісу. Він не виконав і не має наміру виконувати дані обіцянки, в односторонньому порядку послідовно ухвалюючи рішення, які сприяють нагнітанню політичного протистояння», — зазначив він.[30]

24 травня[ред. | ред. код]

  • Президент Віктор Ющенко заявляє, що в ході консультацій з прем'єром Віктором Януковичем 23 травня погодили дату виборів. «Була досягнена домовленість, через яку процедуру можна установити дату виборів, яка узгоджується з позиціями політичних сил. Ця дата була названа і рішення було підтверджене. І була домовленість, що до вечора на столі з'явиться протокол. Мова йшла про підтверджену позицію… Допізна вчора цей протокол не з'явився», — додав президент. «На жаль, в мене склалося враження, що переговори, які йдуть уже 52 дні для урядової більшості є фікцією. Це є спосіб затягнути час, сформувати тиски на судові органи, деморалізувати роботу органів ГПУ, зробити сигнали для суспільства, що влада не здатна провести вибори», — заявив Віктор Ющенко.[31]
  • Президент Віктор Ющенко звільнив з займаної посади Генерального прокурора Святослава Піскуна. Виконуючим обов'язки Генпрокурора призначено прокурора Криму Віктора Шемчука. «Мотивація указу полягає в дотриманні норм Конституції відносно суміщення посад із депутатським мандатом», — заявив секретар РНБО Іван Плющ.[32]
  • Після телефонного дзвінка помічника Генерального прокурора Святослава Піскуна про блокування роботи генпрокуратури туди прибув міністр внутрішніх справ Василь Цушко. Міністр прибув у супроводі спеціальний підрозділу «Беркут». Після розблокування Генпрокуратури та арешту кількох «невідомих осіб, одягнутих у спортивні костюми, зі зброєю під футболками» (пізніше з'ясувалось, що це були співробітники управління держохорони, діями яких з блокування Генпрокуратури керував Валерій Гелетей), Василь Цушко заявив, що «МВС забезпечить нормальну роботу генпрокурора Святослава Піскуна».[33]
  • Співробітники управління служби держохорони, серед яких були також бійці спецпідрозділу СБУ «Альфа», прорвалися до будівлі генпрокуратури, їх приблизно трохи більше десятка. Співробітники Держохорони, що пройшли до Генпрокуратури, намагаються прорватися до кабінету Святослава Піскуна[34].

25 травня[ред. | ред. код]

  • Парламент закликав військовослужбовців і правоохоронців бути вірними Конституції і законові. Верховна Рада проголосувала постанову, якою рекомендувала Генпрокуратурі «невідкладно дати правову оцінку фізичному перешкоджання доступу суддів Конституційного суду до будинку суду та силового захоплення службового приміщення генпрокурора працівниками управління держохорони»[35].
  • Прем'єр-міністр Віктор Янукович закликає президента Віктора Ющенка припинити силові дії. «Я звертаюся до президента — негайно припинити силові дії. Сьогодні немає потреби вводити військові підрозділи в Київ і перепідпорядковувати внутрішні війська», — сказав він на зустрічі з послами.[36]
  • Керівники внутрішніх військ висловили свою підтримку Президенту і зобов'язалися виконувати його накази як головнокомандувача.[37]
  • Верховна Рада вважає указ президента про перепідпорядкування внутрішніх військ, розпорядження про посилення охорони Генпрокуратури такими, що не тягнуть юридичних наслідків і не підлягають виконанню. Крім того Верховна Рада зобов'язує Кабмін забезпечити неухильне виконання міністерством внутрішніх справ Закону про внутрішні війська МВС та інших загонів. «Забезпечити організацію проведення міністром внутрішніх справ роз'яснювальної роботи серед військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу щодо неприпустимості порушення Конституції і законів, попередити їх під розписку про кримінальну відповідальність за виконання явно злочинних наказів», — зазначається у тексті. «Забезпечити посилений режим охорони відповідними підрозділами МВС будинків Верховної Ради, адміністративних будинків Генпрокуратури, Нацбанку, центральних органів виконавчої влади та інших державних органів Києва та КМДА», — додається у тексті.

27 травня[ред. | ред. код]

О пів на четверту ранку 27 травня Віктор Ющенко, Віктор Янукович та Олександр Мороз оголосили про закінчення політичної кризи в Україні.
  • Президент, прем'єр-міністр та голова Верховної Ради домовилися про проведення дострокових парламентських виборів 30 вересня. «У нас є достойна новина для цього святого дня — політична криза в Україні завершилася. Ми знайшли вихід із досить довгих, не можу сказати, що легких, переговорів, але знайшли рішення, яке є компромісним», — зазначив Віктор Ющенко. Після цього він повідомив, що в результаті домовленостей було вирішено про проведення виборів 30 вересня на основі указу президента. Перед цим Верховна Рада має ухвалити три пакети документів, що мають забезпечити законодавчу базу для виходу з кризи. За словами президента, Верховна Рада має ухвалити необхідні законопроєкти 29-30 травня. Після цього будуть проведені з'їзди «Нашої України» та БЮТ, де вони обнулять свої списки.[38]
  • Спікер Верховної Ради Олександр Мороз заявляє, що не має наміру затягувати строки розгляду й прийняття у Верховній Раді законів, необхідних для проведення дострокових виборів. Він відзначив, що робоча група погодила пакет законопроєктів, водночас не досягши угоди щодо ряду з них, зокрема, щодо статусу народного депутата й імперативного мандата.[39]
  • Задля виходу з політичної кризи Верховна Рада має ухвалити три пакети документів. Про це повідомив президент Віктор Ющенко у неділю після завершення переговорів щодо виходу з кризи. Перший пакет — політичний, він стосується бази для проведення виборів. Другий пакет передбачає переголосування рішень, що були ухвалені парламентом з 2 квітня цього року, коли був ухвалений перший указ президента про дострокові вибори. Третій пакет стосується законопроєктів щодо СОТ та інших соціальних ініціатив, повідомив президент.[40]
  • Прихильники Партії регіонів, які приїхали мітингувати до Києва, розбирають намети та роз'їжджаються по домівках. Повністю склали містечко на майдані Незалежності. Майже нічого не залишилося і від сцени, з якої представники коаліції зверталися до своїх прихильників. Згортають намети і в Маріїнському парку. Нині там перебувають близько півтисячі прихильників коаліції. Більшість людей вже сьогодні вирушать додому. І лише сотня мітингувальників чергуватимуть до 30 травня.[41]

29 травня[ред. | ред. код]

  • Президент Віктор Ющенко зупинив дію статті 2 свого указу від 26 квітня про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Про це говориться в сьогоднішньому указі глави держави. «Зупинити на 29 і 30 травня 2007 року дію статті 2 Указу Президента України від 26 квітня 2007 року № 355 Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України і призначення позачергових виборів», — говориться в указі Президента.[42]
  • Верховна Рада проголосувала за постанову, якою скасовуються рішення Верховної Ради щодо указів президента про розпуск парламенту. За таке рішення проголосувало 397 депутатів. Не голосували лише фракція комуністів. Цією постановою Верховна Рада визнала такими, що втратили чинність, деякі свої постанови, ухвалені з 2 квітня по 17 травня як реакція на укази Президента. Зокрема, скасовуються постанови:

— від 2 квітня «Про політичну ситуацію в Україні, пов'язану з оголошенням указу президента від 2 квітня 2007 року про дострокове припинення повноважень Верховної Ради»,

— від 4 квітня «про особливості організації роботи верховної Ради до розв'язання політичного конфлікту в Україні»,

— від 26 квітня «Про указ президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради та призначення позачергових виборів»,

— від 30 квітня «Про вибори президента України та народних депутатів»,

— від 15 травня «Про завершення конституційної процедури законотворчого процесу і набрання чинності законами України, ухваленими Верховною Радою протягом квітня 2007 року»,

— від 17 травня «Про звільнення судді» (Петра Стецюка).[43]

  • Президент Віктор Ющенко підписав закон про внесення змін до закону про ЦВК, згідно з яким повноваження всього складу комісії можуть бути достроково припинені Верховною Радою за вмотивованим поданням президента.[44]

30 травня[ред. | ред. код]

  • Голова Верховної Ради Олександр Мороз пропонував заслухати в залі парламенту заяви депутатів БЮТ та «Нашої України» про вихід з фракції, які стануть підставою дострокових виборів. За його словами, 151 депутат має написати заяви, але перед цим потрібно виписати процедуру, щоб «не чинилися махінації». Тільки після цієї процедури та скасування передвиборчих списків опозиційними фракціями Верховна Рада може вважатися недієздатною, що дасть підстави для призначення виборів.[45]

31 травня[ред. | ред. код]

2 червня[ред. | ред. код]

  • Блок «Наша Україна» припинив депутатські повноваження 66 депутатами фракції блоку, обраних у Верховну Раду в березні 2006 року.[50]
  • З'їзд Блоку Юлії Тимошенко одноголосно проголосував у суботу за рішення про складення депутатських повноважень 103 депутатів Верховної Ради від блоку. У такий спосіб з'їзд позбавив депутатських повноважень всіх 129 членів фракції БЮТ, у тому числі 103 депутати, що написали заяву про вихід із фракції, а також 26 депутатів, яких позбавили мандата на з'їзді за порушення фракційної дисципліни. Але офіційно ухвалити рішення щодо розпуску фракцій БЮТ та «Наша Україна» ще має ЦВК, після цього Верховна рада, в якій кількість Депутатів менше 300, згідно з Конституцією, припиняє свої повноваження.[51]

5 червня[ред. | ред. код]

6 червня[ред. | ред. код]

15 червня[ред. | ред. код]

1 серпня[ред. | ред. код]

  • Президент Віктор Ющенко видав четвертий указ про призначення дострокових виборів до Верховної Ради на 30 вересня. Новим указом від 31 липня президентом внесено зміни до указу від 5 червня. Зокрема, назву указу викладено в такій редакції: «Про призначення позачергових виборів до Верховної Ради України у зв'язку з неповноважністю Верховної Ради України та достроковим припиненням її повноважень». Статтю 1 доповнено словами «у зв'язку з неповноважністю Верховної Ради та неможливістю її відновлення, що спричинило дострокове припинення повноважень Верховної Ради України». Видати четвертий указ Президента наполягали комуністи та Партія регіонів.[57]

2 серпня[ред. | ред. код]

В Україні офіційно стартувала передвиборча кампанія до позачергових виборів у Верховну Раду, призначених на 30 вересня.[58]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Указ Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України» № 264/2007 від 2 квітня 2007. Архів оригіналу за 5 квітня 2007. Процитовано 19 квітня 2007. 
  2. Постанова ВР України «про політичну ситуацію», ухвалена о 23 годині в понеділок 2.04.2007. Архів оригіналу за 5 лютого 2012. Процитовано 24 квітня 2007. 
  3. Янукович пропонує не чекати рішення КС. Українська правда. 22 квітня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 23 квітня 2007. 
  4. ЦВК заблокована. Її члена повторно госпіталізували. oglyadach.com. 2007-4-23. Архів оригіналу за 28 вересня 2007. Процитовано 23 квітня 2007. 
  5. ЦВК: Дострокові вибори до Верховної Ради зриваються. «Корреспондент». 23 квітня 2007. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 23 квітня 2007. 
  6. Турчинов: БЮТ готовий повернутися до парламенту. «Корреспондент». 22 квітня 2007. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 23 квітня 2007. 
  7. БЮТ не підходить план Мороза. Українська правда. 24 квітня 2007. Архів оригіналу за 7 жовтня 2007. Процитовано 24 квітня 2007. 
  8. Янукович обіцяє Ющенку помилування в обмін на покаяння. Українська правда. 24 квітня 2007. Архів оригіналу за 9 жовтня 2007. Процитовано 24 квітня 2007. 
  9. Завтра продовжать переговори щодо виходу з політичної кризи. «Корреспондент». 25 квітня 2007. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 25 квітня 2007. 
  10. Указ Президента України про перенос строків виборів на 24 червня 2007.р. Архів оригіналу за 23 квітня 2007. Процитовано 23 квітня 2007. 
  11. Богатирьова заявила про призупинення масових акцій. «Корреспондент». 25 квітня 2007. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 25 квітня 2007. 
  12. КС перейшов на таємний режим. Українська правда. 25 квітня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 25 квітня 2007. 
  13. Депутати зареєстрували постанову про імпічмент Ющенку. Українська правда. 26 квітня 2007. Архів оригіналу за 9 жовтня 2007. Процитовано 28 квітня 2007. 
  14. Ющенко представив нового-старого генпрокурора Піскуна. Українська правда. 26 квітня 2007. Архів оригіналу за 8 жовтня 2007. Процитовано 25 травня 2007. 
  15. КС отримав подання на другий указ Ющенка. Українська правда. 27 квітня 2007. Архів оригіналу за 9 жовтня 2007. Процитовано 28 квітня 2007. 
  16. Янукович: так далі жити не можна. korespondent.net. 28 квітня 2007. Архів оригіналу за 1 травня 2007. Процитовано 28 квітня 2007. 
  17. Депутати відправили Ющенка і себе на вибори. Українська правда. 30 квітня 2007. Архів оригіналу за 9 жовтня 2007. Процитовано 1 травня 2007. 
  18. ЦВК із кворумом підготувалася до виборів. Українська правда. 30 квітня 2007. Архів оригіналу за 7 жовтня 2007. Процитовано 1 травня 2007. 
  19. Ющенко звільнив заступника голови КС. Українська правда. 30 квітня 2007. Архів оригіналу за 10 жовтня 2007. Процитовано 1 травня 2007. 
  20. Президент звільнив Сюзанну Станік. korespondent.net. 01 травня 2007. Архів оригіналу за 3 травня 2007. Процитовано 1 травня 2007. 
  21. Колегія ВСУ відновила на посаді суддю КСУ С.Станік. rbc.ua. 27 березня 2008. Архів оригіналу за 31 березня 2008. Процитовано 3 квітня 2008. 
  22. а б Президент знову звільнив Станік з посади судді Конституційного Суду [Архівовано 5 квітня 2008 у Wayback Machine.] на unian.net
  23. Коаліція просить у світу захисту від танків. Українська правда. 1 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 1 травня 2007. 
  24. Азаров дасть гроші на вибори, якщо Давидович попросить. Українська правда. 3 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 11 травня 2007. 
  25. Янукович з Майдану закликав українців брати участь у перевиборах. «Корреспондент». 04 травня 2007. Архів оригіналу за 26 вересня 2007. Процитовано 11 травня 2007. 
  26. Мороз ініціює саморозпуск Ради. «Корреспондент». 07 травня 2007. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 11 травня 2007. 
  27. Янукович віддає вибори в руки Ради. Українська правда. 7 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 11 травня 2007. 
  28. Ющенко звільнив ще одного суддю КС. Українська правда. 10 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 11 травня 2007. 
  29. Ющенко попередив, що якщо робоча група не домовиться, буде рішення РНБО. Українська правда. 10 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 11 травня 2007. 
  30. Мороз вимагає припинити переговори з Ющенком. Українська правда. 11 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 11 травня 2007. 
  31. Ющенко не назвав дату виборів, бо коаліція зірвала домовленості. Українська правда. 24 травня 2007. Архів оригіналу за 6 жовтня 2007. Процитовано 25 травня 2007. 
  32. Ющенко звільнив Піскуна. Українська правда. 24 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 25 травня 2007. 
  33. Рятувати Піскуна прибув Цушко. Українська правда. 24 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 25 травня 2007. 
  34. Держохорона штурмує будівлю ГПУ?. Українська правда. 24 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 25 травня 2007. 
  35. Рада просить силовиків не слухатися Ющенка. Українська правда. 25 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 25 травня 2007. 
  36. Янукович закликає Ющенка припинити силові дії. Українська правда. 25 травня 2007. Архів оригіналу за 8 жовтня 2007. Процитовано 25 травня 2007. 
  37. Внутрішні війська і Міноборони присягли Ющенку на вірність. Українська правда. 25 травня 2007. Архів оригіналу за 10 березня 2008. Процитовано 25 травня 2007. 
  38. Переговорники домовилися про вибори 30 вересня. Українська правда. 27 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 28 травня 2007. 
  39. Мороз обіцяє не зривати вибори. Українська правда. 27 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 28 травня 2007. 
  40. Ющенко поклав на Раду три пакети. Українська правда. 27 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 28 травня 2007. 
  41. http://5tv.com.ua/newsline/266//41216/[недоступне посилання з липня 2019]
  42. Ющенко зупинив розпуск Ради. «Корреспондент». 29 травня 2007. Архів оригіналу за 29 вересня 2007. Процитовано 29 травня 2007. 
  43. Верховна Рада скасувала свою реакцію на укази Ющенка. Українська правда. 29 травня 2007. Архів оригіналу за 6 жовтня 2007. Процитовано 29 травня 2007. 
  44. Ющенко погодився з тотальним розгоном ЦВК. Українська правда. 29 травня 2007. Архів оригіналу за 6 жовтня 2007. Процитовано 29 травня 2007. 
  45. Мороз не звільнить крісло без заяв опозиції. Українська правда. 30 травня 2007. Архів оригіналу за 8 жовтня 2007. Процитовано 1 червня 2007. 
  46. Ющенко ставить Морозу ультиматум. Українська правда. 31 травня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 1 червня 2007. 
  47. Рада виділила гроші на вибори. Українська правда. 1 червня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 1 червня 2007. 
  48. ВР затвердила новий склад ЦВК. Українська правда. 1 червня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 1 червня 2007. 
  49. Медведько - знову генпрокурор. Українська правда. 1 червня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 1 червня 2007. 
  50. "Наша Україна" припинила повноваження депутатів. Українська правда. 2 червня 2007. Архів оригіналу за 3 жовтня 2007. Процитовано 6 червня 2007. 
  51. Тимошенко розпустила Верховну Раду. Українська правда. 2 червня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 6 червня 2007. 
  52. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 497/2007. prezident.gov.ua. Архів оригіналу за 8 червня 2007. Процитовано 6 червня 2007. 
  53. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 496/2007. prezident.gov.ua. Архів оригіналу за 29 червня 2007. Процитовано 6 червня 2007. 
  54. Янукович не вважає парламент розпущеним. Українська правда. 6 червня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 6 червня 2007. 
  55. Ющенко назвав Раду нелегітимною і поклав відповідальність на Мороза. Українська правда. 6 червня 2007. Архів оригіналу за 10 жовтня 2007. Процитовано 6 червня 2007. 
  56. Життя Верховної Ради скінчилось. Українська правда. 15 червня 2007. Архів оригіналу за 20 лютого 2009. Процитовано 18 червня 2007. 
  57. Ющенко видав четвертий указ про вибори. pravda.com.ua. 1 серпня 2007. 
  58. Виборча кампанія стартувала. Українська правда. 2 серпня 2007. Архів оригіналу за 30 вересня 2007. Процитовано 8 серпня 2007. 

Джерела[ред. | ред. код]