Поліфонічні варіації

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поліфонічні варіації — варіації, що будуються на використанні різних прийомів і форм поліфонії.

Поліфонічні варіації можуть містити різні засоби, які характерні для багатоголосної музики, зокрема, контрапункт (поєднання декількох мелодій), музичну імітацію (повторення в будь-якому голосі мелодії, яка до цього звучала в іншому голосі), поліфонізацію акордової вертикалі та інші[1].

Поліфонічні варіації поділяються на злиті остинатні та незлиті неостинатні. Перші побудовано на базі незмінної одноголосої мелодії, яка триває недовго. В других розгортається одно- або багатоголосна тема, яка може змінюватись та доповнюватись за допомогою поліфонічних засобів[1].

До поліфонічних варіацій відносять мотет, бассо остінато (в тому числі пасакалія), чакона, фугета, кводлібет та інші[1].

У вокальній музиці поліфонічні варіації є прикладом складних форм (наприклад, арія Дідони з опери Г. Перселла «Дідона й Еней»). Пізніше у вокальних творах стали надавати перевагу гомофонним варіаціям[2]. У сучасній музиці поліфонічні варіації застосовували Б. Барток, В. Лютославський, М. Регер, І. Стравінський, В. Торміс, П. Гіндеміт, Д. Шостакович та інші[1].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Юцевич, Ю. Є. Словник-довідник музичних термінів - ПОЛІФОНІЧНІ ВАРІАЦІЇ. term.in.ua (укр.). Процитовано 25 вересня 2022.
  2. Черная, Марина (3 квітня 2022). Анализ музыкальных произведений 2-е изд., пер. и доп. Учебное пособие для СПО (рос.). Litres. ISBN 978-5-04-055058-6.