Помопля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Саджанець помоплі, що продається під брендом TomTato

Помопля[джерело?] (англ. Pomato, нім. Tomoffel) — гібрид утворений щепленням рослин помідора й картоплі; які належать родині пасльонових. Перший гібрид був отриманий у 1978 році німецьким біологом Георгом Мельхерсом з Інституту розвитку біології ім. Макса Планка, що в Тюбінгені. Проте гібрид Мельхерса виявився генетично нестабільним. У 1994 році Левен-Дьор (нім. Lewen-Dörr) з Інституту селекційних досліджень ім. Макса Планка, що в Кельні вдалося створити життєздатний гібрид, який дав плоди. У вересні 2013 у Великій Британії компанією Thompson & Morgan був запущений комерційний продаж попередньо щеплених рослин під назвою "TomTato". Компанія випробовувала гібрид протягом кількох років, перш ніж направити його в комерційний продаж. Поява на території України запланована на травень 2014 року.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

У романі Войновича про солдата Івана Чонкіна був персонаж, що намагався схрестити картоплю і помідор. Отриманий гібрид він назвав «Путь к социализму», або скорочено «ПУКС».[1]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Британские ученые реализовали мечту советских аграриев и вывели ПУКС (Путь к социализму). pinzza.livejournal.com. 30 вересня 2013. Процитовано 6 травня 2020. 

Література[ред. | ред. код]

  • H. S. Chawla Introduction to plant biotechnology, Science Publishers,‎ 2002 (ISBN 1578082285), p. 104. (англ.)
  • Reinhard Renneberg, Arnold L. Demain Biotechnology for beginners, Elsevier,‎ 2008 (ISBN 0123735815), p. 210. (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]