Понтіак (вождь)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Понтіак
Народився 1720
Район Великих озер
Помер 20 квітня 1769(1769-04-20)[1][2][…]
Кагокія, Сент-Клер, Іллінойс, США
Діяльність політик, вождь, партизани
Знання мов Ottawa[d] і французька
Учасник Франко-індіанська війна і Повстання Понтіака
Членство оттава
Посада військовий вождьd
Промова Понтіака

Понтіак (Pontiac або Obwandiyag) (близько 1720 — 20 квітня 1769) — вождь індіанського племені Оттава з групи алгонкінів в Північній Америці. У 1760-х рр.. очолив повстання індіанських племен проти англійських колонізаторів. Повстання було спровоковане командувачем британською армією генералом Амхерстом, який вважав індіанців завойованим народом і проводив відповідну політику.

До створеного Понтіаком союзу приєдналися всі індіанські племена східної частини Північної Америки. 2 травня 1763 індіанці під керівництвом Понтіака почали наступ на британські фортеці і здобули ряд перемог. Після тривалої облоги Детройта, Понтіак був змушений у 1766 році укласти мир з англійцями і визнати владу англійського короля.

Був убитий за нез'ясованих обставин.

На честь Понтіака названі міста в штатах Мічиган, Іллінойс, Індіана, а також в канадському Квебеку. Крім того, ім'я Pontiac носить також марка легкових автомобілів (ліквідована 1 листопада 2010 р.) компанії General Motors.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Chevrette, Louis. "Pontiac". Dictionary of Canadian Biography Online.
  • Dixon, David. Never Come to Peace Again: Pontiac's Uprising and the Fate of the British Empire in North America. Norman: University of Oklahoma Press, 2005. ISBN 0-8061-3656-1.