Породи декоративних кроликів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сьогодні налічується більше шістдесяти різних порід декоративних кроликів, що відрізняються типом хутра, розміром і метою розведення. Більшість порід виводилися з аматорською, спортивною чи декоративною метою.
Основна та головна відмітна риса карликових кроликів — це їхні маленькі розміри.

Гермелин[ред. | ред. код]

Гермелин буває тільки одного кольору: білого. У гермелинів велика, кругла голова, великі очі й короткі стоячі вуха 5 - 5,5 см. Відмінна риса породи це дуже щільне й густе хутро. Передні ноги короткі й міцні. Очі червоні або сині. Вага 1000-1200 гр.

Кольоровий карлик[ред. | ред. код]

Кольоровий карлик –– це кролик зі стоячими вушками. Вага кроликів цієї породи коливається в межах від 800 грамів до 1.5 кг. Кольорових карликових кроликів більше 20 різних відтінків: російський, сіамський, блакитний і шоколадний мардери, шиншиловий, сірий, чорний, блакитний, тюрингенський, вогненний (чорний і шоколадний), білоостевий (чорний, шоколадний і блакитний), білячий, хотот, гавана, «рен», японський, голландський, сріблястий (чорний), люкс. Ці кролики не вимагають спеціального догляду за шерстю, на відміну від довгошерстих кроликів. Якщо ви хочете завести дуже маленького, смішного, активного й гарного кролика, то вам підійде кольоровий карлик.

Ангорський[ред. | ред. код]

Ангорський. Хутро в кровопивців цієї породи дуже тонка й м'яка, її довжина на тілі може досягати 20 см. Сам кролик виглядає дуже екзотично, не кожний і зрозуміє, що це за тварина. Вага ангорських кроликів звичайно коливається від 1 до 1.6 кг. Врахуйте, що купуючи ангорського кролика Вам доведеться ретельно доглядати за його шерсткою, регулярно розчісувати і якщо буде потреба вистригати хутро, що звалялося. Якщо ж Ви знаєте, що не зможете приділяти хутру Вашого кролика час, Вам краще придбати кролика з коротшим хутром, яке не має потреби в настільки ретельному догляді. Лисячий. Це дрібні кролики (вага від 800 г до 1.5 кг) з довгим хутром по всьому тілу й гладенькому на голові. Довге хутро є відносно товстим й міцним волоссям. Довжина волосся від 3.5 до 7 см, іноді більше. Найбільш часто зустрічаються такі офарблення: шиншила, гавана, чорний, блакитний, білий червоноокий, білий блакитноокий.

Левина голівка[ред. | ред. код]

Дуже гарні кролики породи левина голівка. Назва цієї породи говорить саме за себе. Кролики нагадують маленьких левів. На їхній мордочці є грива, через що голова виглядає великою, що й надає кроликам цієї породи дуже симпатичний вигляд. На тілі хутро коротке (хоча зустрічаються різновиди й з довгим хутром на боках). Догляд за хутром, на відміну від ангорської породи, мінімальний, грива майже не скочується.

Рекс[ред. | ред. код]

Рекс. Ці кролики покриті дуже коротким оксамитовим хутром. На вигляд вони як плюшеві. Бувають різного офарблення: коричневі ("кастор-рекс"), яскраво-руді, чорні, світлі із плямами й навіть білі. У ранньому віці відрізнити рекса від кроликів інших порід можна тільки по вусам. У них вони набагато коротше, ніж у нормальноволосяних кроликів. Рекси відрізняються витонченністю, голова в них зазвичай легка, відносно вузька, а вуха довші, ніж у кольорових карликів. Все тіло виглядає легким. Розмір трохи більше, ніж у кольорових карликів, вони можуть важити до 1.6 кг.

Кролики-барани[ред. | ред. код]

Оригінально виглядають капловухі кролики-барани. Із всіх інших порід ці особини найручніші й нелякливі, швидше за інших звикають до людей. Не виключено, що одна із причин криється в тому, що через свої висячі вуха кролики чують гірше, ніж їхній родичі зі стоячими вухами, і тому не лякаються кожного звуку. Тваринки даної породи трохи більше інших карликів. Їхня вага коливається в межах. 1,5-3 кг. Вони також не мають потреби в особливому догляді за хутром й завдяки своїй спокійній, нелякливій вдачі дуже добре дружать із дітьми. Розрізняють німецьких, англійських, французьких і великих капловухих кроликів. Хутро густе, найпоширенішими офарбленнями є чорний, білий, сірий, блакитний, коричневий і жовтий. Кролики-Барани досить плідні, можлива поява до 6 кроленят.
Найпопулярніша порода кроликів цього різновиду — голландський карликовий капловухий кролик. Вуха капловухих кроликів дотепер є об'єктом пильної уваги заводчиків, тому що часті випадки народження кроленяти зі стоячими або напівлежачими вухами (одне вухо стоїть, інше лежить). Вуха в голландських карликових кроликів падають не відразу з народження: процес триває від 4 до 12 тижнів. Для даної породи кроликів допускаються всі можливі офарблення. Характер їх спокійний і дружелюбний. Оптимальна вага — приблизно 1,5 кг.

Література[ред. | ред. код]

Декоративные кролики. Текст Д. Альтмана./ Пер. с нем. Е. Болдырёва. — М.: ООО "Аквариум-Принт", 2007. — 64 с.
Рахманов А. И. Карликовые декоративные кролики. Породы. Содержание. Разведение. Профилактика заболеваний. — М.: "Аквариум-Принт", 2008. — 160 с.

  1. Породи декоративних кроликів у Google