Портал:Історія/Вибрана стаття/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Це архів вибраних стататей Історичного порталу.

Сьогодні  четвер,  28 березень  2024 року

Кандидати[ред. код]

Для висування іобрання кандидатів на вибрані статті Історичного порталу висловіть свою думку на цій сторінці.

Архів[ред. код]

Лютий 2007[ред. код]

Вільгельм Франц фон Га́бсбурґ-Лотрі́нґен (Васи́ль Вишива́ний) (нім. Wilhelm Franz von Habsburg-Lothringen) (10 лютого 1895 — †18 серпня 1948) — український військовий діяч, політик, дипломат, поет, австрійський архикнязь (ерцгерцоґ), полковник Легіону Українських Січових Стрільців. Вільгельма Габсбурга знали в Україні як Василя Вишиваного, під ім'ям, яке йому дали українські вояки під час Першої Світової Війни. Він вважався одним з неофіційних претендентів на український трон в разі утворення монархічного ладу. Хоча він сам офіційно ніколи не проголошував свої наміри бути українським монархом і навіть не мав до цього можливостей, Василь прославився своїми військовими та дипломатичними здібностями, поезією і любов'ю до України.

Березень 2007[ред. код]

Міхновський Микола Іванович (18733 травня 1924) — видатний український політичний та громадський діяч, правник, публіцист, основоположник, ідеолог і лідер самостійницької течії українського руху кінця ХІХ — початку ХХ ст., автор славнозвісної брошури «Самостійна Україна», один з організаторів українського війська, борець за незалежність.

Один із засновників Революційної Української Партії (РУП) — першої політичної партії у Наддніпрянській Україні. Лідер Української Народної Партії та один із організаторів Української Демократично-Хліборобської Партії.

Ідеолог державної самостійності України.

Квітень 2007[ред. код]

Голодомо́р 1932—1933 рр. (За межами України відомий як Famine Genocide, Ukrainian Genocide) — навмисно організована шляхом штучного голоду масова загибель українців. Дослідженнями (Джеймс Мейс, Роберт Конквест та інші) було доведено, що Голодомор відповідає загальноприйнятому (резолюція про геноцид, ухвалена ООН у 1948 р.) визначенню геноциду. Факт геноциду українців сталінським режимом у 19321933 р. офіційно визнаний урядами України, Австралії, Угорщини, Ватикану, Литви, Естонії, Італії, Аргентини, Канади, Грузії, Польщі та Сполучених Штатів Америки.

Травень 2007[ред. код]

Шарль Ож'є де Батц де Кастельмор, граф д’Артаньян (фр. Charles Ogier de Batz-Castelmore, Comte d'Artagnan) (16131673) — гасконський дворянин, військовик, мушкетер при дворі короля Франції Людовика XIV. Був довіреною особою кардинала Мазаріні та Людовика XIV, виконував секретні доручення короля та кардинала, командував загоном мушкетерів. Загинув при облозі м. Маастріхт в Нідерландах.

Червень-липень 2007[ред. код]

Біломорсько-Балтійський канал — штучна водна артерія на півночі Росії, що з'єднує Біле море та Онезьке озеро з можливістю подальшого виходу у Балтійське море у районі Санкт-Петербургу. Збудований між 1931 та 1933 рр. у рекордно короткий термін, за 1 рік і 9 місяців, руками в'язнів ГУЛАГу. За різними даними, під час будівництва померло до 200 тисяч робітників. Офіційно відкритий 2 серпня 1933 року. Першопочаткова назва — «Біломорсько-Балтійський канал імені Сталіна». Більш відомий за скороченням — «Біломорканал». Вважався гордістю першої радянської п'ятирічки (19291932).

Серпень-вересень 2007[ред. код]

Конклав (від лат. con claudere (замикати разом), хоча часто вважається, що походить від лат. cum clave (під ключем)) — збори, на яких кардинали-виборці, кожен з яких теоретично має шанси бути обраним, обирають папу Римського. З метою запобігти впливу на хід обрання кардиналів ззовні, процедура виборів відбувається у приміщенні ізольованому від зовнішнього світу. Приміщення відкривають лише після обрання папи.

2008[ред. код]

Битва за Іодзіму (яп. 硫黄島の戦い, іото но татакай або іодзіма но татакай; англ. Battle of Iwo Jima) — бій, який тривав з 16 лютого до 26 березня 1945 року, на завершальній фазі Другої світової війни на Тихоокеанському театрі воєнних дій між військами Японської імперії і США за контроль над островом Іото, більш знаним як Іодзіма, з групи островів Оґасавара.

Битва відома як одна з найзапекліших на Тихому океані. Це була перша військова операція сил США на японській землі. Імперська армія Японії створила широку мережу підземних фортифікаційних споруд, бункерів і замаскованих блокгаузів, що дозволило їй відбивати впродовж місяця атаки суперника, який мав чисельну та технічну перевагу. Майже весь японський 21-тисячний контингент загинув. У 100-тисячному війську США кількість убитих і поранених становила близько 28 тисяч вояків. Битва за Іодзіму була єдиною наземною операцією японських сил, у якій втрати армії США перевищили втрати Японії.