Портал:Велика Британія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Портал:Великобританія)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Портал:Велика Британія
Портал — головна сторінка підрозділу Вікіпедії про Велику Британію та різноманітну тематику пов'язану з нею.

Редактори
П:ВБ

Портал Обговорення порталу Доглядачі порталу Червоні посилання Проєкт
Велика Британія
Редагувати
Прапор
Прапор
Герб
Герб
Карта країни
Карта країни

Сполу́чене Королі́вство Вели́кої Брита́нії та Півні́чної Ірла́ндії (англ. United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland), відоме також під такими короткими назвами, як Вели́ка Брита́нія (англ. Great Britain), Сполу́чене Королі́вство (англ. United Kingdom), Брита́нія (англ. Britain) — суверенна держава, розташована біля північно-західного узбережжя континентальної Європи. Територія Сполученого Королівства включає острів Велика Британія, частину острова Ірландія та численні невеликі острови. Північна Ірландія — єдина частина Сполученого Королівства, що має суходільний кордон з іншою суверенною країною — Республікою Ірландією. Всі інші кордони є водними: Сполучене Королівство оточене Атлантичним Океаном, Північним морем, Англійським каналом та Ірландським морем.

Сполучене Королівство — унітарна держава, конституційна монархія з парламентською системою управління. Столиця Королівства — місто Лондон. Королівство об'єднує чотири історичні провінції (англійською — «країни»): Англію, Північну Ірландію, Шотландію та Уельс. Три з цих країн мають національні уряди з різним ступенем повноважень, розташовані у Белфасті, Единбурзі та Кардіффі, відповідно. Зі Сполученим Королівством асоційовані Коронні володіння, хоча вони й не є його частиною конституційно. Сполучене Королівство має 14 Заморських територій.

Королівство об'єднує чотири історичні провінції (англійською — «країни»): Англію, Північну Ірландію, Шотландію та Уельс, столицями яких є Лондон, Белфаст, Единбург та Кардіфф, відповідно. Три з цих країн мають національні уряди з різним ступенем повноважень, щоправда, їхня влада делегована парламентом Великої Британії, який може ухвалювати закони в односторонньому порядку, однобічно змінюючи або скасовуючи деволюцію (Англія не має жодної делегованої влади). Острів Мен, розташований поблизу, Гернсі та Джерсі не входять до складу Великої Британії, оскільки є коронними володіннями з британським урядом, відповідальним за їхню оборону та міжнародне представництво. Сполучене Королівство володіє 14 заморськими територіями. Британський вплив можна спостерігати в мові, культурі та політичних системах багатьох її колишніх колоній.

Вибрана стаття
Редагувати

Музей дитинства у Лондоні (англ. V&A Museum of Childhood) є філією Музею Вікторії та Альберта — всесвітньо відомого британського музею декоративно-ужиткового мистецтва. Музейна колекція, яку складають дитячі іграшки та ігри, ляльковий одяг, меблі, інші речі, пов'язані з дитинством, охоплює період від XVI століття і до наших часів. Музей веде активну просвітницьку діяльність, щомісяця приймає близько 30 тисяч відвідувачів. Окрім того, будівля, в якій розміщується музей, є пам'яткою архітектури і охороняється законом. → читати далі

Цікавинки
Редагувати
Нові статті
Редагувати
Допомога
Редагувати
Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Велику Британію.

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходится згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.



Див. також

Вибране зображення
Редагувати
Вибрана особистість
Редагувати

Е́ндрю Стю́арт Мю́ррей Макко́лл (англ. Andrew Stuart Murray McCall; народився 10 червня 1964; Лідс, Англія) — колишній шотландський футболіст, центральний півзахисник. Захищав кольори національної збірної Шотландії, у складі якої брав участь у чемпіонаті світу 1990 р. та у чемпіонатах Європи 1992, 1996. За свою довгу кар'єру зіграв 763 матчі у різних дивізіонах чемпіонатів Англії та Шотландії, за кількістю яких посідає 12-те місце серед усіх британських футболістів. Наразі займається тренерською діяльністю та очолює клуб Другої футбольної ліги «Бредфорд Сіті». → читати далі

Категорії
Редагувати
Братні портали
Редагувати
Велика Британія у інших проєктах Вікімедіа
Редагувати