Походження родини, приватної власності та держави

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Походження родини, приватної власності та держави
нім. Der Ursprung der Familie, des Privateigentums und des Staats[1]
Жанр спеціальна літератураd[1]
Тема соціалізм
Автор Фрідріх Енгельс
Мова німецька
Опубліковано 1884

«Походження родини, приватної власності та держави» (нім. Der Ursprung der Familie, des Privateigenthums und des Staats; варіант перекладу українською мовою — Початок родини, приватної власности і держави) — твір німецького мислителя Фрідріха Енгельса (18201895), присвячений основним проблемам первісної історії, еволюції родинно-шлюбних відносин, аналізу процесів розкладання родового суспільства, становлення приватної власності, суспільних класів і держави.

Історія написання[ред. | ред. код]

Енгельс написав книгу навесні 1884 року. При написанні спирався на праці американського етнографа й історика первісних суспільств Люїса Морґана (18181881), в першу чергу на його книгу «Стародавнє суспільство, або Дослідження напрямків людського розвитку від дикого стану до варварства й далі до цивілізації» (англ. Ancient society: or, Researches in the Lines of Human Progress from Savagery through Barbarism to Civilization). Звідси підзаголовок Енгельсової книжки: «На підставі дослідів Л. Г. Морґана» (нім. Im Anschluss an Lewis H. Morgan's Forschungen).

При підготовці 4-го видання (у 1890-91) Енгельс вніс у свою книгу значні зміни та доповнення (особливо в главу про сім'ю), а також написав нове передмову під назвою «До історії первісної сім'ї (Бахофен, Мак-Леннан, Морґан)». У цій передмові Енгельс дав нарис розвитку поглядів на сім'ю, починаючи з швейцарського етнографа й історика Йоганна Якоба Бахофена (1815—1887) і закінчуючи Л.Морґаном.

Зміст твору[ред. | ред. код]

У 1-му розділі «Передісторичні ступені культури» Енгельс не просто виклав запропоновану Морґаном періодизацію первісної історії, але, як він сам висловився, «узагальнюючи» її, виділив два основних етапи розвитку докласового суспільства: період переважного присвоєння готових продуктів природи, коли штучно створені людиною продукти служать переважно допоміжними знаряддями такого присвоєння, і період запровадження скотарства та землеробства, період оволодіння методами збільшення виробництва продуктів природи за допомогою людської діяльності.

Викладену у 2-й главі книги Морґанова схема розвитку шлюбу та родини було значно переглянуто з огляду на нові наукові дані. Аналізуючи питання про сім'ю, Енгельс, на відміну від Морґана, виходить далеко за рамки передісторичної родини, розглядає розвиток родинно-шлюбних відносин у класовому суспільстві, різко критикує буржуазну сім'ю.

У 3-й главі Енгельс розкриває значення для науки відкриття роду як основного осередку докласового суспільства і дає характеристику первісного родового «комунізму». До 3-ї глави примикає 4-та, присвячена грецькому роду.

Якщо у перших чотирьох розділах Енгельс спирається у першу чергу на матеріали й узагальнення, що містяться у Морґановому «Стародавньому суспільстві», то в наступних (5-9) главах використовує також матеріали інших вчених. Тут Енгельс дає аналізу процесів походження приватної власності, майнової нерівності, суспільних класів і держави. Викриваючи теорії буржуазних соціологів, Енгельс показує, що держава не існувала одвічно, а виникла тільки з появою приватної власності та пов'язаного з нею розколом суспільства на ворожі класи, причому виникла держава як знаряддя класи експлуататорів (правлячого класу) для придушення класу пригноблених (підлеглого класу). Із зникненням класів зникне неминуче і держава.

Історія видання[ред. | ред. код]

Написану в березнітравні 1884 року, книгу було випущено в жовтні того ж року. З того часу неодноразово виходив різними мовами. Перший переклад українською мовою вийшов друком у Нью-Йорку 1919 як видання Української федерації Американської соціалістичної партії під назвою «Початок родини, приватної власности і держави».

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б Deutsche Nationalbibliothek Record #4099178-7 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.