Почесна застібка на орденську стрічку для Сухопутних військ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Почесна застібка на орденську стрічку для Сухопутних військ
Ehrenblattspange des Heeres
Країна Третій Рейх Третій Рейх
Тип застібка
Вручається: військовослужбовці Сухопутних військ та Ваффен-СС
Підстава за мужність на полі бою
Статус не видається
Нагородження
Засновано: 30 січня 1944
Останнє: 15 лютого 1945
Нагороджено: 4 556
Нагороджені:
Черговість

CMNS: Почесна застібка на орденську стрічку для Сухопутних військ у Вікісховищі

Почесна застібка на орденську стрічку для Сухопутних військ Вермахту (нім. Ehrenblattspange des Heeres) — німецька військова нагорода, застібка до орденської стрічки, що існувала за часів Третього Рейху для нагородження військовослужбовців Сухопутних військ та Ваффен-СС за виявлену на полі бою мужність та хоробрість, якщо героїчні дії не підходили під критерії для нагородження Лицарським або Німецьким хрестами. Була запроваджена Гітлером 30 січня 1944 року.

Критерії нагородження[ред. | ред. код]

Почесна застібка на орденську стрічку для військовослужбовців армії була заснована після вторгнення німецьких військ до Радянського Союзу в 1941 році. Проте, аж до січня 1944 нагорода не мала металевого знаку й реєструвалася лише на папері, як сертифікат. 30 січня 1944 особисто Гітлер запропонував металеву застібку-нагороду.

Для нагородження Почесною застібкою на орденську стрічку існував ряд критеріїв:

Остання офіційна церемонія нагородження була проведена 15 лютого 1945 року. Неофіційні нагородження тривали ще в березні та квітні 1945 року.

Опис нагороди та правила носіння[ред. | ред. код]

Почесна застібка на стрічці для сухопутних військ мала форму вінка з дубового листя в центрі якого розташована свастика. Виготовлялася з томпаку з нанесенням позолоти. Розміри застібки: ширина — 24,5 мм, висота — 26 мм. Застібка накладена на стрічку червоно-білого кольору з чорними краями шириною 24 см.

26 липня 1957 у Федеративній Республіці Німеччина був виданий закон про титули, медалі та відзнаки Третього Рейху, відповідно до якого носіння нагороди в Німеччині дозволено тільки без нацистської емблеми.

Галерея[ред. | ред. код]

Почесні застібки на орденську стрічку

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Боевые награды СССР и Германии Второй мировой войны / Д. Тарас. -М.: АСТ, Мн.: Харвест, 2002. — 144 с. ISBN 5-17-011487-7(АСТ). ISBN 985-13-0781-5(Харвест).
  • Heinrich Doehle: Die Auszeichnungen des Grossdeutschen Reichs. Orden, Ehrenzeichen, Abzeichen. 5. Auflage, Lizenzausgabe.
  • Patzwall, Norderstedt 2000, ISBN 3-931533-43-3.
  • Hans-Ulrich Krantz: Orden und Ehrenzeichen der Bundesrepublik Deutschland. Maximilian, Köln 1958.