Починок Ігор Мирославович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Починок Ігор Мирославович
Народився 25 березня 1949(1949-03-25) (74 роки)
Купчинці,
Козівський район,
Тернопільська область
Громадянство Україна Україна
Діяльність спортивний тренер
Alma mater Тернопільський державний педагогічний інститут
Родичі син Олександр
Нагороди
Майстер спорту України
Майстер спорту України
Заслужений тренер України
Заслужений тренер України
Заслужений працівник фізичної культури і спорту України
Заслужений працівник фізичної культури і спорту України

Ігор Мирославович Починок (нар. 25 березня 1949 року, село Купчинці Козівського району) — український лижник, біатлоніст та тренер з біатлону. Заслужений тренер України (1983[1]) з біатлону. Суддя міжнародної категорії (1999). Заслужений працівник фізичної культури і спорту України (2002[1]).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився 25 березня 1949 року в селі Купчинці нині Тернопільського району.

Навчався у Тернопільській ЗОШ № 6. У шкільні роки захоплювався класичною та греко-римською боротьбою, з чим планував пов'язати своє подальше життя; втілитися планам завадила травма. Продовжив навчання в Кременецькому педагогічному інституті (відділення фізичного виховання).[2] Перевівся до Тернопільського державного педагогічного інституту, який закінчив 1972 р. (факультет фізичного виховання). Майстер спорту з лижних гонок (1972[1]) та біатлону[3] (1977[1])

Від 1992 — головний тренер жіночої збірної України з біатлону. У 2002 — головний тренер паралімпійської збірної України на Олімпіаді у Солт-Лейк-Сіті (вихованці здобули 12 медалей).

Підготував чотирьох заслужених майстрів спорту України, 10 майстрів спорту міжнародного класу, 30 майстрів спорту України. Серед вихованців, зокрема, Тарас Дольний,[4] Олена Підгрушна, Дмитро Підручний, Світлана Крикончук, Андрій Возняк, Людмила Писаренко, Тетяна Трачук, Андрій Богай, Іван Моравський, Ірина Беган, Віталій Козловський, Ігор Гарбуз, Віталій Гарбуз та інші.

Працює (працював) тренером у фізкультурно-спортивному товаристві «Колос», старшим тренером Тернопільської обласної ДЮСШ з біатлону, тренером молодіжної збірної України з біатлону. На даний час працює тренером-викладачем з біатлону в Тернопільській ОДЮСШ із зимових видів спорту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Бубній П., Никифорів Л. Починок Ігор Мирославович… — С. 131.
  2. Ігор Починок: «Гордість тренера — його вихованці» // Нова ера. — 2010. — 4 липня.
  3. Спортивні постаті області: Починок Ігор Мирославович // Misto. Net.
  4. Гунтік Г. Дольний Тарас Васильович // Тернопільський енциклопедичний словник : у 4 т. / редкол.: Г. Яворський та ін. — Тернопіль : Видавничо-поліграфічний комбінат «Збруч», 2004. — Т. 1 : А — Й. — С. 519. — ISBN 966-528-197-6.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]