Поштовий клієнт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Поштова програма)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Поштовий клієнт, клієнт електронної пошти, емейл-клієнткомп'ютерна програма, яка встановлюється на комп'ютері користувача і призначена для одержання, написання, відправлення та зберігання повідомлень електронної пошти одного або декількох користувачів (у випадку, наприклад, кількох облікових записів на одному комп'ютері) або декількох облікових записів одного користувача.

Функції[ред. | ред. код]

Великі поштові програми, так звані «все в одному», такі як Mozilla Thunderbird, The Bat! і Microsoft Outlook, сьогодні комбінують роботу MSA, MDA і MRA в одній програмі. Простіші поштові агенти (англ. mail user agent, MUA), наприклад Mutt, також є поштовими програмами.

На відміну від поштового сервера, клієнт електронної пошти зазвичай відправляє повідомлення не прямо на відповідний сервер одержувача, а на один і той же поштовий сервер, який виступає як релей. Зазвичай це поштовий сервер провайдера або компанії. Відправка пошти найчастіше здійснюється за протоколом SMTP. Клієнт електронної пошти приймає пошту з одного або декількох поштових серверів, часто це той же сервер, котрий слугує для відправки. Прийом пошти зазвичай здійснюється за протоколами POP або IMAP.

Також в функції клієнта електронної пошти може входити: сортування, зберігання повідомлень, пошук по архіву повідомлень, ведення адресної книги, фільтрація прийнятих повідомлень за різними критеріями, конвертація форматів, шифрування, організація інтерфейсів з офісними програмами та інші функції.

NNTP[ред. | ред. код]

Часто поштові програми дозволяють спілкуватися в групах новин (Usenet), заснованих на технології NNTP. Існують NNTP-шлюзи в мережу Фідонет.

HTML і Web[ред. | ред. код]

Деякі веб-браузери, такі як Opera (M2) або SeaMonkey, мають вбудовані поштові клієнти. Зазвичай для перегляду HTML-листів поштові програми користуються рушіями споріднених браузерів: Microsoft Outlook Express користується Trident; Mozilla ThunderbirdGecko, спільно з SeaMonkey і Firefox.

З іншого боку, великої популярності набули онлайнові поштові системи, такі як Hotmail, Gmail або mail.ru. Функції поштового клієнта, тобто доступ і керування кореспонденцією, у них забезпечує вебзастосунок, який прямо взаємодіє з поштовим сервером служби (хоча доступ до цих поштових сервісів можна отримати і з локально встановлених поштових клієнтів).