t-кварк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
t-кварк
Родина: ферміони
Група: кварки
Покоління: третє
взаємодії: всі
Частинка: t-кварк
Античастинка: t-антикварк
Символ: t
Маса: 172.0±2.2 ГеВ
Електричний заряд: +2/3
Кольоровий заряд: так
Спін: 1/2

t-кварк (від англ. top - верх, або truth - правда) — одна з фундаментальних частинок у рамках теорії кварків та Стандартній моделі. t-кварку властиве квантове число (аромат) - правдивість. Як усі кварки t-кварк — ферміон зі спіном 1/2, він бере участь у всіх типах фундаментальних взаємодій. Електричний заряд t-кварка +2/3. Разом із b-кварком він входить до третього покоління фундаментальних частинок.

t-кварк надто масивний, щоб він міг входити до складу адронів. Він наймасивніша з усіх елементарних частинок, які досі спостерігалися.

Теоретично існування t-кварка, як і b-кварка, передбачили в 1973 Кобаясі Макото та Масукава Тосіхіде, намагаючись пояснити порушення CP-інваріантності. Вони нагороджені Нобелівською премією у 2008. Експериментально t-кварк виявили в 1995 у Фермілабі в експериментах на детекторі CDF та в експерименті DØ.[1]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Liss, Tony M.; Tipton, Paul L. (September 1997). The Discovery of the Top Quark. Finding the sixth quark involved the world’s most energetic collisions and a cast of thousands (PDF). Scientific American (англ.).


Посилання[ред. | ред. код]