Правило Негеле

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Правило Негеле (формула Негеле) — метод прогнозування дати майбутніх пологів, згідно з яким від першого дня останньої менструації відраховують 3 місяці назад і додають 7 днів.

Названий на честь німецького акушера Франца Негеле, він досі використовується як один із методів розрахунку так званого гестаційного (акушерського) строку[en] (gestational age). Цей відлік ґрунтується на тому, що овуляція, в найближчі дні навколо якої можливе запліднення, відбувається приблизно на два тижні пізніше від першого дня останньої менструації.

Цей метод, однак, є приблизним, менш точним за відрахунок терміну вагітности безпосередньо від дня запліднення. У роботах з ембріології людини термін розвитку ембріона завжди відраховується від дня запліднення (строк запліднення[en], fertilization age). Найбільш поширені у світі таблиці Стрітера (таблиці нормального розвитку людини, іменовані також таблицями Карнегі) виділяють 56 стадій розвитку, датованих від дня запліднення.

Посилання[ред. | ред. код]

Л. Б. Маркін, С. Р. Смуток. Диференційований підхід до ведення вагітності після 41-го тижня[недоступне посилання з липня 2019]