Православний молитвослов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Православний молитвослов — фундаметальне 894-сторінкове видання українською мовою. Вміщає молитви XVI-ХХ ст., тропарі, кондаки, прокимни, канони, акафісти, а також інші молитви. Рік видання — 2010.

Підготували книгу до друку Людмила Іваннікова, прот. Володимир Черпак, — настоятель Покровської подільської громади УАПЦ м. Києва з благословення Патріарха Київського і всієї Руси-України Володимира (Романюка). При підготовці видання було використано стародруки з книгозбірні Києво-Печерської лаври, що збереглися в Історичній бібліотеці, з Центральної наукової бібліотеки. Переклади з церковно-слов'янської мови подекуди звірялися зі старогрецькими оригіналами.[1]

В Історичній бібліотеці, що на території Києво–Печерської лаври, збереглася колишня монастирська книгозбірня. Деякі стародруки збереглися в Центральній науковій бібліотеці ім. академіка Вернадського. Найдавніша книга, яку я тримала в руках — це «Служебник» 1590 року, період розквіту книгодрукування у Києво–Печерській лаврі.

перекладач–упорядник видання Людмила Іванникова

Видання високо оцінили член-кореспондент НАН України, мовознавець Василь Німчук та інші учасники презентації.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Марія Остерська. Українці нарешті мають повний «Православний молитвослов» українською мовою.
  2. Дмитро Каран Нове видання «Православного молитвослова». Архів оригіналу за 29 жовтня 2013. Процитовано 27 жовтня 2013.

Джерела[ред. | ред. код]