Празька дефенестрація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Празька дефенестрація»

Празька дефенестрація (лат. de fenestra — через вікно) — під такою назвою відомі дві події в історії Чехії: перша в 1419 друга в 1618. Обидві послужили поштовхом до тривалих конфліктів у Чехії і сусідніх країнах.

Перша празька дефенестрація[ред. | ред. код]

Це було вбивство сімох членів міської ради натовпом радикальних гуситів 30 липня 1419. Гуситські війни, що почалися після цього, продовжувалися до 1436 року.

Друга празька дефенестрація[ред. | ред. код]

Це була центральна подія, що призвела до початку Тридцятирічної війни в 1618. Чеська аристократія виступала проти обрання Фердинанда, герцога Штирійського і провідника Контрреформації королем Богемії. У Празі 23 травня 1618 року протестантські дворяни на чолі з графом Турном викинули імперських намісників Вільяма Славата і Ярослава Мартініца і їх писаря Фабріціуса в рів з високого фортечного вікна в Празькому граді. Вони не загинули, оскільки впали в купу гною. Католицька церква пояснювала їх порятунок допомогою ангелів в їх праведній справі.

Третя Празька дефенестрація[ред. | ред. код]

В літературі також зустрічається термін Третя Празька дефенестрація — 10 березня 1948 року Ян Масарик, міністр закордонних справ Чехословацької республіки, єдиний несоціалістичний міністр, був знайдений мертвим навпроти вікна ванної кімнати Міністерства закордонних справ у Празі. Досі невідомо точно — це самогубство або вбивство. Ця подія в західній публіцистиці також іноді називається Празькою дефенестрацією.

Див. також[ред. | ред. код]