Прапор Антарктиди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Прапор Антарктиди — неофіційний прапор континенту, прийнятий організацією Антарктичного договору в 2002 році. Існує кілька варіантів дизайну прапора, у тому числі створені іменитими вексилологами Гремом Бертрамом і Уїтні Смітом.

Ескіз, створений Гремом Бертраном, ґрунтувався на прапорі ООН і зображував білий контур континенту на блакитному тлі. При цьому блакитний фон символізував нейтралітет. Вперше прапор цього дизайні майорів над Антарктидою у 2002 році, коли Тед Кайе, редактор журналу Raven Північноамериканської асоціації вексилології, привіз його в Антарктику. Тоді бази Бразилії, України і Великої Британії встановили прапор на своїх флагштоках.

Уїтні Сміт запропонував яскраво-помаранчевий фон для прапора, оскільки його добре видно на снігу і його неможливо переплутати з іншими прапорами. У лівій частині полотнища розташована емблема, яка складається з декількох компонентів: літера «А» символізує «Антарктику»; людські руки, дбайливо тримають сегмент південної півкулі планети, де розташовується Антарктида.

Варіанти прапорів Антарктиди
Ескіз "Справжній Південь"
Ескіз "Справжній Південь" 
Прапор Антарктичного договору
Прапор Антарктичного договору 
Ескіз Грема Бертрама
Ескіз Грема Бертрама 
Ескіз Уїтні Сміта
Ескіз Уїтні Сміта 

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Edward Kaye Flags over Antarctica. - Stockholm: 2003 // internationalcongressesofvexillology-proceedingsandreports URL: http://internationalcongressesofvexillology-proceedingsandreports.yolasite.com/resources/20th-Stockholm/ICV20%20Kaye-E-.pdf
  • Все про світ. Країни. Прапори. Герби: енциклопедичний довідник / [відповідальний за випуск М. Ілляш]. — К. : Школа, 2001. — 622 с. ISBN 966-7657-79-5.