Прапор Гонконгу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор особливого адміністративного району Гонконг
Прапор особливого адміністративного району Гонконг
Використання
Пропорції 2:3
Затверджений 16 лютого 1990 року
Дизайн Стилізована біла квітка баугінії з п'ятьма пелюстками на червоному тлі
Кольори
червоний
білий
Тип Регіональний прапор
Приналежність Гонконг

CMNS: Прапор особливого адміністративного району Гонконг у Вікісховищі

Прапор Гонконгу, або Регіональний прапор спеціального адміністративного району Китайської Народної Республіки Гонконг (кит. 中華人民共和國香港特別行政區區旗, трансліт. 中华人民共和国香港特别行政区区旗), являє собою стилізовану білу квітку Гонконзької орхідеї з п'ятьма пелюстками на червоному тлі.

Прапор Гонконгу прийнятий 16 лютого 1990 року. 10 серпня 1996 схвалений комітетом КНР з передачі суверенітету Гонконгу від Великої Британії до КНР. Вперше офіційно піднятий 1 липня 1997 року, на церемонії передачі суверенітету. Правила використання прапора відрегульовані згідно законам, прийнятим на п'ятдесят восьмій виконавчій зустрічі державної ради в Пекіні. Опис прапора закріплено в Основному законі Гонконгу — конституційному документі району. Виготовлення, допустиме використання і неприпустимість паплюження прапора також регламентуються в положеннях про регіональний прапор та регіональний герб.

Опис прапора[ред. | ред. код]

Побудова прапора Гонконгу

Прямокутне полотнище червоного кольору. У центрі стилізоване зображення квітки баугінії (Bauhinia) білого кольору з п'ятьма пелюстками зігнутими в напрямку годинникової стрілки. У кожній пелюстці зображена червона зірка, від якої до центру відходить червона вигнута лінія, яка разом із зіркою нагадує тичинки квітки. Квітка вписана в коло діаметром 3/5 від ширини прапора. Відношення ширини прапора до довжини  — 2:3. Зворотний бік прапора є дзеркальним відображенням лицьового боку.

Таблиця кольорів
Колір HTML CMYK Textile colour HSL Pantone
Червоний #FF0000 0-87-99-0 Chinese red 0°,100 %,50 % 186
Білий #FFFFFF 0-0-0-0 White 0°,100 %,100 %

Символіка[ред. | ред. код]

Прапор символізує культурне, політичне і регіональне значення Гонконгу.

Червоний колір прапора, як і п'ять зірок в пелюстках квітки, ведуть своє походження від китайського прапора і підкреслюють, що Гонконг - частина Китаю. Зіставлення червоного і білого кольору на прапорі відображає в символічній формі «одну країну — дві системи» — політичний принцип, який застосовується у відношенні до Гонконгу. Стилізоване біле зображення квітки (Bauhinia blakeana), що росте в Гонконзі, служить гармонічним символом для цієї дихотомії.

Історія[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]