Прапор Вітовського району

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Вітовського району
Прапор Вітовського району
Використання
Пропорції 1:2
Затверджений 22 грудня 2017
Кольори
блакитний
білий
Тип районний
Приналежність Вітовський район

Пра́пор Вітовського райо́ну — офіційний символ Вітовського району Миколаївської області, затверджений рішенням сесії районної ради № 3 від 22 грудня 2017 року.[1]

Опис[ред. | ред. код]

Прямокутне полотнище із співвідношенням сторін 2:3 повторює в основному колористику та символіку герба Вітовського району.

Полотнище поділене вертикально на синє, біле і синє поля із співвідношенням 1:2:1. По центру прапора у білому полі кольорове зображення герба Вітовського району.

Синій колір на прапорі символізує відродження, щирість і вірність, також духовність і чистоту. Синій колір нагадує про межування земель Вітовського району з Бузьким лиманом.

Білий колір (у геральдиці замінює срібний) символізує відкритість, примирення і доброту.

Відстань від верхнього краю прапора до верхнього краю герба становить 20 % від ширини прапора (вертикальної сторони).

Висота гербового щита становить 60 % від ширини прапора.

Прапор району є офіційним атрибутом місцевого самоврядування, символом єдності територіальних громад Вітовського району та взаєморозуміння її мешканців.

Прапор є символом духовної височини, спрямованості до моральних ідеалів, стабільності і мирного співіснування, символом краси сучасного району, історичної спадщини та природного багатства місцевості, де розташований район.

Прапор 2012—2017 років[ред. | ред. код]

Прапор 2012—2017 років

Затверджений 24 лютого 2012 року рішенням № 5 17 сесії Жовтневої районної ради 6 скликання. Автор проекту прапора — Ігор Дмитрович Янушкевич. 31 травня 2012 року рішенням № 4 19 сесія районної ради 6 скликання внесла зміни до символіки району.

Спочатку прапор виглядав як прямокутне полотнище з синтезом державних кольорів України, розділений паралельно на дві рівні частини стилізованим колосом пшениці з чайкою на блакитному фоні.

Після внесення змін, прапор являє собою прямокутне полотнище, поділене горизонтально у співвідношенні 1:2 на синю і зелену смуги рядом з жовтих колосків. В центрі синьої смуги розміщена біла чайка.

Висота синього поля (від верхнього краю до вершини колоска) становить 50,6 % висоти прапора, висота зеленого поля (від нижнього краю до нижньої частини колоска) становить 33,4 % висоти прапора, висота орнаменту (від вершини колоска до його нижньої частини) становить 16 % висоти прапора. Розмір (висота) чайки (від верхнього крила до низу чайки) становить 32 % висоти прапора[2].

Відповідно до рішення районної ради[2]:

  • Пшеничні колоски — символ багатства території району, на родючих землях якого вирощуються високі врожаї сільгосппродукції.
  • Морська чайка у синьому полі нагадує про розташування району на півдні області, береги якого омиває Бузький лиман.
  • Чайка уособлює собою історичне минуле і сучасність території району — швидкий рух козацьких човнів-чайок для захисту територій Прибужжя від загарбників та вільний політ над просторами золотих пшеничних полів, зрощених руками хліборобів краю.
  • Синій колір символізує вірність і чесність.
  • Зелений колір втілює надію, достаток та волю.
  • Жовтий колір означає багатство, знатність та постійність.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Рішення Вітовської міської ради Про затвердження герба, прапора району у новій редакції (PDF). 22 грудня 2017. Архів оригіналу (PDF) за 21 жовтня 2020.
  2. а б Про затвердження герба, прапора і гімну Жовтневого району [Архівовано 2014-03-08 у Wayback Machine.] — Переглянуто: 8 березня 2014 р.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]