Працьовитий Микола Вікторович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Працьовитий Микола Вікторович
Народився 18 грудня 1959(1959-12-18) (64 роки)
Бахтин
Країна  Україна
Діяльність математик
Alma mater Національний педагогічний університет імені Михайла Драгоманова
Науковий ступінь доктор фізико-математичних наук
Науковий керівник Турбін Анатолій Федоровичd[1]
Аспіранти, докторанти Торбін Григорій Мирославович[1]
Барановський Олександр Миколайовичd[1]
Yana Volodymyrivna Goncharenkod[1]
Лещинський Олег Львовичd[1]
Школьний Олександр Володимирович[1]
Діти Лисенко Ірина Миколаївнаd
Нагороди

Микола Вікторович Працьовитий (18 грудня 1959) — український математик, доктор фізико-математичних наук, професор, академік АН ВШ України[2].

Посилання[ред. | ред. код]

Народився р. в селі Бахтин Муровано-Куриловецького району Вінницької області в сім'ї колгоспників. У 1979 р. закінчив Немирівське педагогічне училище (Вінницька обл.). У 1983 р. закінчив з відзнакою фізико-математичний факультет Київського державного педагогічного інституту ім. О. М. Горького. Закінчив аспірантуру Інституту математики НАН України в 1986 р. і в 1987 р. захистив кандидатську дисертацію на тему «Сингулярные распределения с фрактальными носителями канторовского и салемовского типов» за спеціальністю 01.01.05 — теорія ймовірностей і математична статистика. Науковим керівником дисертаційного дослідження був доктор фізико-математичних наук, професор Анатолій Федорович Турбін. У 1996 р. закінчив докторантуру Інституту математики НАН України. Докторську дисертацію на тему «Фрактальний підхід до дослідження сингулярних розподілів ймовірностей» (за спеціальністю 01.01.05) захистив у 1998 р. Професор (2003).

З 1986 р. працює на кафедрі вищої математики Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова (тоді Київський державний педагогічний інститут ім. О. М. Горького). Спочатку на посаді асистента, потім доцента, а з 1997 р. — завідувача кафедри, професора[3]. У 2008 р. був обраний директором Фізико-математичного інституту НПУ імені М. П. Драгоманова. У 2006 р. очолив відділ (лабораторію) фрактального аналізу, спільний науковий підрозділ Інституту математики НАН України та НПУ імені М. П. Драгоманова.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Наукові інтереси М. В. Працьовитого лежать в області фрактального аналізу та фрактальної геометрії, метричної та ймовірнісної теорії чисел, теорії сингулярних розподілів ймовірностей, теорії неперервних ніде не диференційовних функцій, теорії динамічних систем тощо. Він отримав фундаментальні результати про тополого-метричні й фрактальні властивості математичних об'єктів зі складною локальною будовою (сингулярних мір і розподілів ймовірностей, неперервних в жодній точці недиференційовних функцій, динамічних систем з фрактальними атракторами і репелерами, асимптотичних властивостей динамічних систем з конфліктною взаємодією, перетворень простору, що зберігають фрактальну розмірність тощо), які проливають нове світло на фрактальну геометрію як науку і фрактальну природу математичних моделей реальних об'єктів, процесів і явищ.

М. В. Працьовитий є автором перших в Україні монографій, присвячених фракталам, та близько 300 наукових і науково-методичних публікацій. Його роботи добре відомі як в Україні, так і за її межами.

З 1992 р. керує семінаром з фрактального аналізу, що функціонує в Києві. Керує роботою аспірантів та докторантів, під його керівництвом захистили дисертації 13 кандидатів та 1 доктор наук. Школа М. В. Працьовитого розвиває наукові зв'язки між НПУ імені М. П. Драгоманова та іншими науковими центрами, організовує та бере участь у спільних наукових проектах (проекти DFG, INTAS, Державного фонду фундаментальних досліджень).

Заступник головного редактора збірників наукових робіт «Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 1. Фізико-математичні науки» і Серія 3. Фізика і математика у вищій і середній школі, «Фрактальний аналіз та суміжні питання», головний редактор збірника студентських наукових робіт «Студентські фізико-математичні етюди», член редколегії журналів «Український математичний журнал», «Математичний вісник НТШ», «Математика в школі», збірників наукових робіт «Дидактика математики: проблеми і дослідження», «Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова. Серія 2. Комп'ютерно-орієнтовані системи навчання».

З 2000 до 2006 р. виконував обов'язки експерта та вченого секретаря експертної ради з математики ВАК України. З 2000 р. є членом спеціалізованої вченої ради Д 26.053.03 НПУ імені М. П. Драгоманова із захисту дисертацій за спеціальністю 13.00.02 — теорія і методика навчання математики, фізики, інформатики. З 2007 р. є членом спеціалізованої вченої ради Д 26.206.03 Інституту математики НАН України із захисту дисертацій за спеціальністю 01.01.06 — алгебра і теорія чисел. Неодноразово виступав опонентом на захистах дисертацій.

Відзнаки[ред. | ред. код]

Заслужений діяч науки і техніки України (2010), Соросівський доцент (1995), відмінник освіти України, медаль імені М. В. Остроградського (2001), Лауреат 2012 року премії НАН України імені М. М. Крилова за цикл праць «Фрактальні та апроксимаційні схеми в теорії випадкових процесів та їхні застосування» (у співавторстві)[4] та ін.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Математичний генеалогічний проєкт — 1997.
  2. Працьовитий Микола Вікторович. www.nas.gov.ua (uk-UA). Процитовано 20 січня 2023. 
  3. Микола Вікторович Працьовитий : біобібліографічний покажчик (українська). Київ: Вид-во НПУ імені М. П. Драгоманова. 2021. с. 177 с. [C.23]. 
  4. Президія НАН України. Постанова № 14 від 15.03.2013 р. «Про присудження Національною академією наук України премій імені видатних учених України за підсумками конкурсу 2012 р.». Архів оригіналу за 14 липня 2014. Процитовано 22 серпня 2014. 

Посилання[ред. | ред. код]