Премія Медічі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Премія Медічі (фр. Prix Médicis) — літературна премія, створена у Франції 1958 року. Засновник премії, драматург, поет і прозаїк Жан-П'єр Жироду, вважав, що Гонкурівська премія та Велика премія Французької академії незаслужено обходять стороною авангардних письменників.

Премія Медічі спочатку орієнтувалася на представників школи «нового роману». Пізніше коло авторів розширилося, проте умова вручення залишилася незмінною: премія присуджується «автору роману чи оповідання, ім'я якого ще не відоме широкому колу читачів, але який має безперечний оригінальний талант».

З 1970 року Премія Медічі вручається також за найкращий закордонний твір, а з 1985-о — за есеїстику.

До 2007 року премія Медічі вручалася у першу середу листопада в Отель Крійон[1] у Парижі, тобто у той самий день, що й Премія Феміна. З 2008 року нагородження лауреатіи відбувається на два дні пізніше в приміщенні ресторану „Ла Медітеране́“[2].

До журі премії входять: Крістін де Рівуар, Анн Вяземскі, Домінік Фернандес, Патрік Гренвіль, Анн Ф. Гаррета, Емманюель Бернем, Мішель Бродо, Ален Венстейн та Фредерік Міттеран[3] · [4].

Лауреати[ред. | ред. код]

Лауреати Премії Медічі за роман[ред. | ред. код]

Лауреати Премії Медічі за найкращий закордонний твір[ред. | ред. код]

Лауреати Премії Медічи за есеїстику[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Christelle Vigier, " Le Prix Médicis: Présentation et liste des lauréats «, La République des Lettres, 17 липня 2011 (запис на сайті Internet Archive).
  2. » Le Médicis couronne Dany Laferrière, Alain Ferry et Dave Eggers [Архівовано 14 листопада 2009 у Wayback Machine.] ", Livres-Hebdo.
  3. Le jury (français) . Site officiel du Prix Medicis. Процитовано 08/10/2014.
  4. Le prix Medicis 2013 // Le Nouvel Observateur. — 2013. — Novembre.

Посилання[ред. | ред. код]