Пригоди Шерлока Холмса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
"Пригоди Шерлока Холмса"
"The Adventures of Sherlock Holmes"
Обкладинка першого видання
Жанр детектив
Форма збірка оповідань
Автор Артур Конан Дойл
Мова англійська
Написано 1880-1892 р.р
Опубліковано 1892
Країна  Велика Британія
Видавництво George Newnes Ltdd
Переклад Артур Конан Дойл «Пригоди Шерлока Холмса». Переклад Миколи Дмитренка. Повісті та оповідання. К.: Дніпро, 2001.
Ілюстратор Сідні Педжет
Цикл Повісті про Шерлока Холмсаd
Попередній твір Знак чотирьох
Наступний твір Спогади Шерлока Холмса
У «Гутенберзі» 1661

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Пригоди Шерлока Холмса» — збірка оповідань шотландського письменника Артура Конана Дойла, містить 12 детективних історій, головними героями яких є Шерлок Холмс та його друг і колега Джон Ватсон. Вийшла у 1892 році і є першою збіркою оповідань про Холмса.

Розповіді[ред. | ред. код]

Оповідання Оригінальна назва Час Сюжет Примітки
1 Скандал у Богемії A Scandal in Bohemia 1888, березень Король Богемії звертається до Холмса з проханням знайти фотографію, яка залишилася у його коханки-співачки Поява Ірен Адлер
2 Спілка рудих The Red-Headed League 1890, жовтень Рудий чоловік дізнається від свого помічника про деяке місце роботи, куди беруть працювати лише за колір волосся.
3 Встановлення особи A Case of Identity 1888, березень До Холмса звертається не дуже гарна, проте забезпечна дівчина, наречений якої зник напередодні весілля. Її вітчим не хоче, щоб Холмс займався цією справою.
4 Таємниця Боскомбської долини The Boscombe Valley Mystery 1888 Знайдений мертвий чоловік, який розбагатів у Австралії. Підозрюється його син, який бродив по цьому ж лісу.
5 П'ять апельсинових зерняток The Five Orange Pips 1887, вересень Американцю та його молодому спадкоємцю поштою приходять апельсинові зернятка та три літери «К» Згадування Моріарті
6 Людина з розсіченою губою The Man with the Twisted Lip 1889, червень Зникає батько родини, жінка востаннє бачила його в одному старому будинку, де через деякий час заарештовують потвору-жебрака.
7 Блакитний карбункул The Adventure of the Blue Carbuncle 1890 (?) Перехожий знаходить на вулиці гусака та капелюх і віддає їх Холмсу. У зобі гусака виявляють дорогоцінний камінь.
8 Пістрява стрічка The Adventure of the Speckled Band 1883, квітень До Холмса звертається дівчина, сестра якої померла нещодавно. ЇЇ останні слова були: «Пістрява стрічка». Їхній вітчим розводить екзотичних тварин.
9 Інженерів палець The Adventure of the Engineer's Thumb 1889, літо Інженера-гідравліка вивозять за місто, примушують відремонтувати прес, а потім ледь не вбивають. Чоловік, який примушував його ремонтувати прес, встиг відтяти хлопцю палець.
10 Шляхетний холостяк The Adventure of the Noble Bachelor 1887 або 1888, оскільки герой «народився у 1846 році, зараз йому 41» Аристократ збирається одружитися із заможною американкою, проте та зникає одразу після вінчання
11 Берилова діадема The Adventure of the Beryl Coronet 1886 (?) Банкіру залишають у заставу діадему, вночі він помічає, що його син відломив від неї частину
12 Мідяні буки The Adventure of the Copper Beeches 1890 (?) Дівчину наймають гувернанткою, примушують відрізати косу та одягнути синю сукню

Посилання[ред. | ред. код]