Принцеса Ерендира

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцеса Ерендира
Народилася 1503
Tzintzuntzand, Tzintzuntzan Municipalityd, Мічоакан, Мексика
Померла 1529
Нова Галісія, Нова Іспанія, Іспанська Імперія, Іспанія
Країна  Мексика
Діяльність політична діячка
Знання мов іспанська
Титул принцеса
Батько Tangaxuan IId

Принце́са Еренди́ра (приблизно 15031519) — дочка правителя царства Пурепеча на території сучасної Мексики. Після приходу іспанців (в цей час її було близько 16 років) її батько, Тангахуан II, капітулював перед ними, дізнавшись про падіння могутньої Ацтекської імперії (хоча за декілька років до того самі пурепеча успішно протистояли ацтекам і навіть нанесли їм ряд поразок).

Історія про Ерендіре повна легендарних деталей і, можливо, не цілком достовірна. Згідно з традицією, вона очолила повстання проти іспанців. Зміцнившись на горбі, вона влаштувала напад на іспанців, убила іспанського вершника і навчила останніх індійців пурепеча їздити на конях. Під час однієї з битв іспанці виявили її батька сплячим і убили його. Після цього, по легенді, пурепеча стали зазнавати поразки. Існують різні версії її загибелі: або вона втопилася, не бажаючи здаватися, або убила себе, закохавшись в іспанського ченця, або викрадена і захована своїми людьми в таємному храмі.

За мотивами даної легенди в 2006 р. був знятий фільм Erendira ikikunari (Ерендіра неприборкана, 2006).

Література[ред. | ред. код]

  • Salas, Elizabeth (1990). Soldaderas in the Mexican Military: Myth and History University of Texas Press (ISBN 0-292-77638-1)

Посилання[ред. | ред. код]