Продукція біоценозу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Продукція біоценозу - кількість біомаси, виробленої біоценозом. Розрізняються: загальна первинна продукція (брутто-продукція) - кількість органічної речовини, що вводиться в систему ценозу продуцентами шляхом фотосинтезу і хемосинтезу; чиста первинна продукція (нетто-продукція) - те саме, але за вирахуванням речовин, витрачених на дихання і спожитих фітотрофами; загальна вторинна продукція - кількість органічної речовини, створеної фітотрофами і зоотрофами, тобто консументами; чиста вторинна продукція - те саме, але за вирахуванням речовин, витрачених на дихання і спожитих консументами; ''запас продукції''.

У господарському відношенні важливо розрізняти: загальну продукцію і кількість цінної рослинної речовини; корисну продукцію, тобто ту частину загальної продукції, яку раціонально використовувати (наприклад, кормова продукція, вирахувана з урахуванням коефіцієнта використання), запас корисної продукції.

Література[ред. | ред. код]

  • Быков Б.А. Экологический словарь. – Алма-Ата : Наука, 1983. – 216 с.
  • Дедю И.И. Экологический энциклопедический словарь. – Кишинев, 1990. – 406 с.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Чиста первинна продукція // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 190.