Промислові трубопроводи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Трубопровід промисловий шахтазбагачувальна фабрика, шахтаТЕС[ред. | ред. код]

Промислові трубопроводи (англ. field pipeline; industrial pipeline; нім. Feld(rohr)leitung) – трубопровідна система, що з'єднує підприємства одної галузі (наприклад, шахтазбагачувальна фабрика), технологічно пов'язані підприємства різних галузей (наприклад, теплоенергетичні комплекси шахтаТЕС) або технологічні трубопроводи. Основні параметри (напір, продуктивність) визначаються або особливостями основного підприємства, або вимогами використання транспортованого матеріалу в кінцевому пункті транспортування. До складу Т.п. можуть входити початковий та кінцевий термінали з власною технологією обробки середовища, яке транспортується (очистка, згущення, подрібнення), накопичувальними та регулюючими складами і резервуарами, а також насосні і компресорні станції, розгалуження і розподільні станції, системи електрохімічного, антикорозійного та термічного захисту. За величиною робочого тиску розрізняють Т.п. високого (6,4 МПа і вище), середнього (1,6 МПа) і низького (0,6 МПа) тиску. За способом прокладання – підземні, надземні, наземні, підводні; за гідравлічною схемою роботи – прості, які не мають розгалужень, та складні – з розгалуженнями, до останніх належать також замкнуті (кільцеві) трубопроводи; за характером напору – напірні та самопливні. Розрізняють Т.п. з повним заповненням перерізу труби рідиною (напірні) і з неповним заповненням перерізу труби рідиною, які можуть бути як самопливні, так і напірні. У промисловій практиці часто зустрічаються самопливні Т.п., коли в них присутні одночасно вільно-самопливні та напірно-самопливні ділянки.

Трубопровід промисловий у нафтовидобуванні[ред. | ред. код]

Трубопровід, призначений для транспортування продукції свердловин на нафтових родовищах. Трубопроводи промислові підрозділяють:

  • 1) за призначенням – на нафтопроводи, газопроводи, нафтогазопроводи і водопроводи;
  • 2) за напором – на напірні і безнапірні;
  • 3) за робочим тиском – на трубопроводи високого (6,4 МПа і вище), середнього (1,6 МПа) і низького (0,6 МПа) тиску;
  • 4) за способом прокладання – на підземні, наземні і підводні;
  • 5) за функцією – на викидні лінії, що йдуть від гирл свердловин до групового вимірного устатковання; нафтові, газові, водяні і нафтогазоводяні збірні колектори; товарні нафтопроводи;
  • 6) за гідравлічною схемою роботи – прості трубопроводи, без розгалужень, і складні трубопроводи з розгалуженнями, до яких відносяться також замкнуті (кільцеві) трубопроводи.

Трубопроводи, які транспортують воду до нагнітальних свердловин для підтримування пластового тиску, підрозділяються на:

  • 1) магістральні водопроводи, що починаються біля насосних станцій другого підняття;
  • 2) підвідні водотрубопроводи, що прокладаються від магістральних водопроводів до кущових насосних станцій;
  • 3) розвідні водопроводи, що прокладаються від кущових насосних станцій до нагнітальних свердловин.

У нафтогазовій промисловості Т.п. - система технологічних трубопроводів для транспортування нафти, конденсату, газу, води на нафтових, нафтогазових, газоконденсатних та газових родовищах. Розділяються: за призначенням – нафто-, газо-, нафтогазо-, нафтогазоводо-, конденсато-, інгібіторо- та водопроводи. Промислові газопроводи для збирання нафтового газу поділяють на відвідні (аналогічні викидним лініям промислових нафтопроводів), збірні колектори (аналогічні нафтовим збірним колекторам) та нагнітальні газопроводи. Газозбірна система на нафтовому промислі називається у відповідності з формою газозбірного колектора: лінійною (колектор являє собою одну лінію), променевою (колектори сходяться у вигляді променів до єдиного пункту) і кільцевою (колектор огинає всю площу нафтової структури у вигляді кільця; для більшої надійності роботи і більшої маневреності в кільцевому колекторі роблять одну або дві перемички). Промислові газопроводи для газових і газоконденсатних родовищ поділяють на: шлейфи-газопроводи, газозбірні колектори-газопроводи, конденсатозбірні колектори та промислові водоводи. Промислові конденсатозбірні колектори (аналогічні промисловим нафтозбірним колекторам на нафтових родовищах) застосовуються для транспортування виділеного конденсату на промисловий газозбірний пункт або на газобензиновий завод.

Див. також[ред. | ред. код]

Трубопроводи для транспортування монооксиду вуглецю

Джерела[ред. | ред. код]

Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.