Проміжні програмні засоби

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проміжні́ програ́мні за́соби (також Сполучні́ програ́мні за́соби) англ. middleware — це програмні засоби, що пов'язують програмні компоненти або прикладні програми.

Програмні засоби складаються з набору послуг, що дозволяють декільком процесам, запущених на одній або декількох машинах взаємодіяти через мережу. Ця технологія забезпечує взаємодію при переході до розподілених архітектур, які використовуються найчастіше для підтримки та спрощення складних, розподілених прикладних програм. До проміжних програмних засобів відносять вебсервери, сервери програм та інші аналогічні інструменти, які підтримують розробку та впровадження програм. Проміжні програмні засоби є невід'ємною частиною сучасних інформаційних технологій, заснованих на XML, SOAP, Web Service та сервісно-орієнтованої архітектури.

Такі програмні засоби розташовані між прикладними програмами, що працюють на різних операційних системах. Вони схожі на середній шар трирівневої архітектури, що знаходиться на одній системі, за винятком того, що вона розтягується на кілька систем або програм. Прикладами можуть бути бази даних, телекомунікаційні програмні засоби, монітори транзакцій, а також програмні засоби повідомлень і черг.

Відмінність між системними і проміжними програмними засобами, не дуже чітка. Якщо основна функціональність ядра надається самою операційною системою, то деякі функції, що раніше надавалися лише окремим проміжними програмними засобами тепер інтегровані в операційні системи. Типовим прикладом є стек TCP/IP в телекомунікаціях, який сьогодні включено практично у всі операційні системи.

У технологіях моделювання проміжні програмні засоби за звичай використовуються в контексті HLA, що застосовується в багатьох розподілених моделювання. Це — прошарок програмних засобів, що знаходиться між прикладними програмами і інфраструктурою часу виконання.

Визначення[ред. | ред. код]

ObjectWeb визначає проміжні програмні засоби, як: «Шар програмних засобів, що знаходиться між ОС і прикладними програмами, на кожній стороні розподіленої обчислювальної системи в мережі». [1]

Походження[ред. | ред. код]

Проміжні програмні засоби є відносно новим застосунком для обчислювальної галузі. Вони здобули популярність в 1980-ті роки як вирішення проблеми поєднання старих успадкованих систем з новими архітектурами, хоча сам термін вживався з 1968 року. [2] Він також сприяв розподіленим обчисленням, підключення декількох застосунків для створення більших програм, як правило, через мережу.

Організації[ред. | ред. код]

IBM, Red Hat і Oracle є основними постачальниками проміжних програмних засобів. Такі виробники, як SAP AG, TIBCO, Mercator Software, Crossflo, Vitria та webMethods були спеціально створені для забезпечення вебінструменти проміжних програмних засобів. Також існують групи, як Apache Software Foundation і консорціум ObjectWeb, що заохочують розвиток відкритих проміжних програмних засобів.

Використання проміжних ПЗ[ред. | ред. код]

На відміну від операційних системам та мережевих служб, сервіс проміжних ПЗ має більш функціональний прикладний програмний інтерфейс, що надає програмі:

  • Прозорий пошук в мережі, дозволяючи взаємодію з іншими програмами або службами
  • Бути незалежною від мережевих служб
  • Бути завжди надійною і доступною

Типи проміжних ПЗ[ред. | ред. код]

Система класифікації Гурвіца (Hurwitz) організує багато видів проміжних ПЗ. [3]. Ці класифікації, засновані на масштабовності і можливості відновлення:

  • Виклик віддалених процедур — клієнт робить виклики процедур, що працюють на віддалених системах. Виклики можуть бути синхронні або асинхронні.
  • Проміжне ПЗ побудоване на повідомленнях — повідомлення, відправлені клієнту збираються і зберігаються до тих пір, поки з’явиться можливість їх обробити, клієнт продовжує працювати з іншими даними.
  • Брокер об'єктних запитів — цей тип проміжних ПЗ дозволяє програмам передавати об’єкти і запити в об’єктно-орієнтованій системі.
  • Доступ даних на базі SQL — проміжне ПЗ між програмами та серверами баз даних.
  • Вбудовані проміжні ПЗ — ПЗ та вбудовані програми послуг зв'язку та інтерфейсу інтеграції, що працюють між вбудованими програмами та операційними системами реального часу

Інші джерела містять також такі додаткові класифікації:

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Krakowiak, Sacha. What's middleware?. ObjectWeb.org. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 25 січня 2009.
  2. Gall, Nick (30 липня 2005). Origin of the term middleware. Архів оригіналу за 27 червня 2013. Процитовано 24 січня 2009.
  3. Hurwitz, Judith (January, 1998). Sorting Out Middleware. DBMS 11.1. Архів оригіналу за 17 жовтня 2006. Процитовано 20 січня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |7= (довідка)
  4. Definition of middleware. Carnegie Mellon: Software Engineering Institute. {{cite web}}: Недійсний |deadurl=410 (довідка)